Ayakkabılarımız vazgeçilmez parçamızdır. Ayaklarımızın koruyucusu ve tarzımızın tamamlayıcısıdır. Ayaklarınızın rahat etmesi ayakkabınızın çeşidi ile de ilgilidir. Ayak sağlığınız tüm salığınızla uzaktan yakından her şekilde ilgili olacaktır ve ortopedik tasarımlı ayakkabılar ayaklarınız için daha iyi olacaktır. Herkesin ayak yapısı ve ayakkabı numarası farklı farklıdır. Peki bu ayakkabı numarası neye göre belirleniyor? Ayak numaraları nasıl ölçülüyor? hiç merak ettiniz mi?
Ayakkabılardaki üretim belli kalıplara göre olmaktadır. Bu kalıplar hazırlanırken de numaralar koyulmaktadır. Bu numaraların belirlenmesi için bazı hususlara dikkat edilir. Ayak kalıbı alınması için ayağın uzunluğu, ayağın tarak genişliği ve ayağın kalıp içi boşlukta rahat edebilecek yüksekliği. Kalıp içinde rahat hareket etmesi ve ölçülerin tam alınması için basınç uygulanmış hali esas alınmalıdır. Günümüzde sipariş verip denemeden ayakkabı almada en çok yaşanan sorun numaraya göre kalıbın uymamasıdır. Ayakkabı yapıldığı malzemeye göre veya tasarıma göre kalıp farkı gösterebilir. Bu gibi sıkıntılar yaşamamak için ayak numara ve ölçülerini iyi bilmeniz gerekir.
Ayak ölçüsünü kendiniz alabilir ve bunu uygun ayakkabı bulabilirsiniz. Ayaklarınızın tüm yükü taşıdığını ve süreye göre hacminin büyüyerek ölçünün değişebileceğini hesaba katın. A4 kağıdı, kalem ve cetvelle kendi ölçünüzü kolayca alabilirisiniz. Ayaklarınızla A4 kağıdına basın ve uzun parmağınızın önüne bir çizgi çekin, ayağınızın arkasına da topuğunuzun bitti yerden bir çizgi çekin. Daha sonra bu iki çizgi arasını cetvele ölçerek not edin. Aldığınız bu ölçü ayak uzunluğunu gösterir. En önemli ölçü olan ayak uzunluğunu ayakkabı numaralarının not edilmiş olarak görebilirsiniz. Avrupa yapımlı ayakkabılara da birkaç numaralandırma birlikte belirtilir. Bu nedenle buçuklu numaralarda tam kalıbınızı bulabilirsiniz.
Kullanılan numaralandırma sistemi ve ölçüler ülkelere göre değişkenlik gösterdiğinden kalıplar da değişebiliyor. Avrupa'da kullanılan numaralandırma sistemini kullanan Türkiye sisteminde de Paris Noktalama Sistemi kullanılır. Bu sistemdeki uzunluk, ardışık numaralar arasında 2/3 cm artar ve genelde yalnızca tam numaralarla üretilir. Bazı ülkeler sadece uzunluğu değil enini de hesaba katar. Örneğin; Asya sisteminde 250/120 ölçüsü ayak uzunluğunun 250 mm enini de 120 mm olduğunu ifade etmektedir. Bu sisteme Mondopoint Sistemi denilmektedir ve NATO gibi bazı ordular tarafından tercih edilmektedir. Bazı ülkeler ise 8,46 mm farkı ardışık sayılara ekleyerek yarım numara ekler ve buçuklu sayılar da üretir. İngiltere ve ABD bu sisteme göre ayakkabı üretmektedir.
Sistematik ölçümler ve numaralandırma dışında ayakkabınızı aldığınız zaman ve durum da önemlidir. Ayakkabılarınızın kalıbı çok iyi olsa da ayaklar arasında bile uzunluk farkı olabilir ve genellikle bir ayak diğerinden büyük ölçülebilir. Size önerimiz büyük olan ayak uzunluğuna göre numara seçmenizdir. Ayağınızın yorgun veya şiş olması gibi durumları da dikkate alarak rahatlığını deneyin ve sonra açar diyerek olmayan bir ayakkabıyı tercih etmeyin. Ayak uzunluğu ve ölçüleri bay, bayan ve çocuk olarak değişiklik gösterirken ayak uzunluğu farklı numaralara karşılık gelir.
Ayak sağlığınız için uygun malzemeli ve ortopedik ayakkabılar seçin. Ayağınızın kalıba tam oturduğuna ve ayak altındaki boşluklara tam oturduğuna emin olduğunuz modelleri almaya özen gösterin. Ayakkabınız nefes alsın ve ayağınız içinde kımıldasın. Tamamen hareketsiz kalmış ve nefes alamamış ayakkabılar içinde koku, yanma, deri tahriş ve enfeksiyonu, ağrı gibi sorunlar baş gösterecektir. Sonrasında sağlık sorunu ve şikayet yaşamamanız için seçimlerinizi doğru yapmalısınız. Çok fazla üretim ve çeşit bulmak mümkün olan sektörde ihtiyacınızı karşılayan ve kullandığınızda size konfor sunan ayakkabı türleri daha iyi olacaktır. Ayakkabılarınızı değiştirerek kullanmanız ve açık bir yerde tutarak nemli ve kapalı bırakmamanızı öneririz.