x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Spor ayakkabı alırken nelere dikkat etmeli?

3577 defa okundu
29 Kasım 2016 - 23:18:11
Spor ayakkabı alırken nelere dikkat etmeli?

Ayakkabı seçimi sadece ayak sağlığımızı değil tüm bedenimizi etkiler ve duruş şeklimizden, yürüyüşümüze kadar her anı etkiler. Spor ayakkabı seçiminin belli bir formülü olmasa da dikkat edilmesi gereken detayları vardır. Seçim yaparken ilk olarak rengine ve modeline mi yoksa kullanım sebebine mi bakarsınız? Kullanım sebebiniz ve ayak şekliniz ilk sıralamada yer almalıdır ki bu maddeler diğer tüm seçenekleri etkiler. Spor ayakkabı kullanımı için de kendi içinde ayrı ayrı gerekçeler olacaktır, sadece spor demek yetmez bu konuda da farklı detaylar karşınıza çıkacaktır. Yürüyüş, koşu, antrenman, tenis, voleybol, futbol, özel sporlar gibi başlıkların tümü kendine has farklar yaratır. Ayaklarınızın hangi ayakkabı içinde olursa olsun rahat etmesi ve parmakların hareket etmesi önerilir. Pahalı ayakkabı demek kaliteli ya da rahat demek değildir.

Spor ayakkabı seçerken sportif faaliyet unsuruna dikkat çekerek sakatlanma riskinizi en alt seviyede tutacak, zemine uyum sağlayacak, ayağınızı kavrayacak özelliklerde olması önemlidir. Örneklerle incelersek; tenis ayakkabıları bileğinizi sarmalı ve hareket halindeki ani dönüşlerde bileğinizi tutmalıdır, koşu sırasında ön burun kalkık olmalı ve alabileceğiniz bir darbe ihtimalinde parmaklarınızı korumalıdır, yürüyüş için ayak içi yumuşak ama zemine temas taban yeri sert olmalıdır gibi açıklayabiliriz.

Spor ayakkabı alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Ayakkabı seçimi sadece gözle olmaz. Denemek ve rahatlığını test etmek de gereklidir. Numaranızı bilmeniz ve ne amaç için giyeceğiniz de tercih sebeplerindendir. Bu aşamada ayak şekliniz ve ölçünüzü değerlendirerek düşünün ve mutlaka almadan önce giyin ve birkaç adım yürüyün. Ayak şeklinizi kendiniz de tanıyabilir ve ölçünüzü alabilirsiniz. Evde kolayca yapabileceğiniz test ile daha sağlıklı karar vereceksiniz. Bir dosya kağıdı üzerinde iki ayağınıza da eşit ağırlık verecek şekilde durarak en uzun parmağınız önünden ve tabanın bitiminden birer çizgi çekerek aradaki uzunluğu ölçtüğünüzde bu sizin ayak ölçünüz olacaktır. Spor ayakkabılarda numaraların yanı sıra ayak ölçüsü de yazar. Bu detaya da bakarsanız daha konforlu bir seçim yaparsınız. Kalıp farkları da olacağından bu ölçüleri bilmeniz size artı sağlar.

Ayakkabı alırken günün erken saatini ya da dinleşmiş halini seçmek yanıltıcı sonuç verebilir. Akşam üzeri denemeniz ve her iki ayağınızı da giymeniz daha iyi olur çünkü ayaklar arası bile ölçü farkı çıkabilir. Bu durumlarda büyük olan ölçüyü baz alın ve en uzun parmağınız ile ayakkabı ucu arasında 1 cm kadar boşluk bırakın. Böylece hareket kolaylığı ve ayak rahatlığı için özellikle spor aktivitelerindeki yorgunluk düşülürse gün sonunda bile iyi halde olacaklardır. Sıkı ayakkabılar alıp daha sonra açar gibi bakmayın, bu süreçte sizi rahatsız edecek ve sorunlara yol açacaklardır.

Ayaklarınızın kıvrım yerlerine temas etmesi ve şeklini alması önemli bir ayrıntıdır. Bu demek oluyor ki düz ya da doğru noktalara temas etmeyen ayakkabılar doğru seçim değildir. Ayakkabılarınızı kullanma süresinde de spor çoraplarınızla birlikte giymeli ve terlemeyi baz alarak açık yerlerde kurumaya bırakacak şekilde havalandırmalısınız. Hava almayan poşet ya da kutularda saklamamalısınız. Uzun süre kullanabilmek için temiz tutun ve malzemenin cinsine uygun şekilde bakım yapın. Kısaca özetlersek;

Spor ayakkabı nasıl seçilir?

  • Spor ayakkabılarınız spor aktivitenize uygun tasarlanmış olmalıdır.
  • Ayak şekline uygun yumuşaklıkta ve taban şeklinde olmalıdır. 
  • Ayaklarınızı darbelere karşı muhafaza edebilecek özellikte olmalıdır.
  • Bileğinizi kavramalı ve parmak ucunuzu sıkmamalıdır.
  • Spor çorabı ile birlikte kullanılmalı ve temiz tutulmalıdır.
  • Ayak ölçünüze ve şekline uygun olmalı, rahat kullanım sağlamalıdır.
  • spor ayakkabı
  • spor ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerekenler
  • spor ayakkabı nasıl seçilir
  • spor ayakkabı seçimi nasıl olmalı
  • spor ayakkabılar

Yorum Yaz


Yorumlar

Suna Gülseven
Spor ayakkabılar bir süre kullanıldıktan sonra kendini salıyor. Bunu engellemek için ne yapılmalı?
Bengü Çeken
Günlük hayatta kullanabileceğim rahat bir spor ayakkabı modeli arıyorum. Gün içerisinde rahat olmak için tercih edeceğim ayakkabı hangi özelliklere sahip olmalı?
Nilay Cantürk
Ayakkabı numarası konusunda mutlaka ki alım yaparken dikkat ediyorduk ama ayak ölçüsü ayak uzunluğu birimlerinin de baz alınması gerektiğini ve bu bilginin üretilen ürünlerde de belirtildiğini hiç bilmiyordum hiç kimse ya da hiçbir satıcı da bu konuda bir yönlendirme yapmamıştı. Bu çok önemli bir durum, çünkü ben çok beğenerek aldığım bir dünya para ödediğim bir ayakkabımı sadece iki gün giydikten sonra bir daha giyememiş ve aynı parayı verip tekrar alamamış bir insanım. Tabiki artık daha temkinliyim ama bu da benim için bilgilendirici bir yazı oldu.
İrem Topçu
spor ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli bilgilere yer vermişsiniz. Özellikle yumuşak tabanlı spor ayakkabılar gerçekten çok rahat oluyor size tavsiye ederim.
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!