x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Taraklı ayak nasıl tedavi edilir?

21899 defa okundu
06 Kasım 2016 - 07:46:00
Taraklı ayak nasıl tedavi edilir?

Taraklı ayak yani ayaktaki çıkıntının farklı şekillerde tedavileri mümkündür. Eğer günlük hayatı olumsuz etkileyecek düzeyde bir rahatsızlık yoksa ayakkabılar gözden geçirilecek bu ayak yapısına uygun ayakkabı alınması sağlanır. Bu rahatsızlığın %70 genetik %30 diğer nedenler olduğu gerçeğinden hareketle %30’luk kısmın büyük kısmının yanlış ayakkabı seçimi ile kadınlarda ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Kadınlarda sıkça görülen uzun topuk ve sivri uçlu ayakkabı giyimi, kadınlarda bu rahatsızlığın daha fazla görülmesine neden olmaktadır. Ayak deformasyonları, eksen kaymaları ve yanlış yöne eğrilmeler, uzun süre hareket ettirilemeyen eklemlerin kireçlenerek işlevlerini yitirmeleri yürümeyi zorlaştırarak katlanılmaz ağrıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Taraklı ayak tedavisi hakkındaki tüm sorular

Görülme sebebinin büyük oranda genetik olması, eklem ve kemik yapıda görülmesi rahatsızlığın tümüyle ortadan kaldırılmasına olanak vermez ancak uygulanacak tedavilerle hasta günlük yaşantısını normal bir şekilde sürdürmeye devam eder. Taraklı ayak tedavi yöntemleri koruyucu ve cerrahi tedavi yöntemi olarak iki aşamada uygulanır. Eğer rahatsızlık ileri aşamalarda değilse koruyucu tedavi uygulanır. 

Koruyucu tedavi yöntemi ile şu tedbirler alınarak uygulanmaya çalışılır,

  • Ayakları sıkmayan ve rahatlatıcı ayakkabılar giyilmesi önerilir. Eğer ayağa tam olarak oturabilen ayakkabı numarası bulunamıyorsa ara numaralar veya özel yapım ayakkabılar önerilir. Bu aşamada hasta için önemli olan ayak parmakları üzerinde baskının giderilmesi olacağı için bu yönde tedbirler alınarak uygulanır.
  • Özellikle kadınların topuklu ayakkabı kullanımına kısıtlama getirilir. 5 cm üzeri topuk uzunluğu yasaklanır. Sivri uçlu ayakkabı yerine ayak parmaklarının daha rahat edecekleri geniş uçlu ayakkabılar giymeleri tavsiye edilir.
  • Başparmak ve ikinci parmak arasına destekler konulur. Bu desteklere parmak ayırma makarası adı verilir. Bu makaralar ile parmakların birbirlerine baskı yaparak deforme olmaları engellenmeye çalışılır.
  • Ağrıların önlenmesi ve ödemlerin giderilmesi amacıyla ağrı kesici ve ödem giderici ilaçlarla tedavi uygulanır. Bu uygulanan tedavi sadece koruma amaçlıdır ve ayaktaki bozulmaya olumlu yönde bir etkisi yoktur. Sadece cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymayanların günlük yaşantılarını en iyi şekilde sürdürmelerine yönelik tedbirleri içerir. 

Koruyucu tedavinin işe yaramadığı ve günlük hayatın artık yaşanılamaz hale gelmesi ile cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu yöntemde %100 rahatsızlığı ortadan kaldırmaz ancak büyük oranda ayak yapısını eski haline getirerek şikayetleri büyük oranda ortadan kaldırır. Cerrahi tedavi yönteminin uygulanabilmesi için koruyucu tedavi ile artık istenilen sonuçların net bir şekilde alınamayacak duruma gelinmiş olması gerekir. Eğer ağrılar ağrı kesicilerle dahi dindirilemiyorsa, parmakta kireçlenme başlamış ve hareket ettirilemiyorsa, hasta artık günlük işlerini yapamayacak duruma gelmişse, tarak kemiğinde ve ayak başparmağında ciddi değişiklikler yaşanmışsa cerrahi müdahaleye karar verilir. Cerrahi müdahaleyi yapacak cerrahların alanlarında tecrübeli ve yetenekli olmaları gerekir. Çünkü o bölgedeki bir sinirin kesilmesi kalıcı olarak parmağın bir daha kullanılamamasına neden olabilir. 

Taraklı ayak ameliyatı nasıl yapılır?

Cerrahi tedavi yöntemi ile şu tedaviler yapılabilir

  • Parmağın bulunduğu hareketli yapı kontrol edilerek harekete engel teşkil edecek yapılar kontrol edilir ve rahatlatma sağlanır.
  • Kemiklerdeki uzuma ayak dengesini bozacak seviyelerde ise uygun yerlerde tarak kemiğinden veya ayak parmağından kesmeler yapılabilir. 
  • Ayak başparmağı tarak kemiğinden ayrılarak uzamaya başlamışsa iki kemik birbirlerine kaynatılabilir. 
  • Çıkıntının büyüklüğüne göre törpülenerek çıkıntı ortadan kaldırılabilir.

Genelde rahatsızlıkların tekrarlama olasılıkları yüksektir ancak %98 oranında olumlu sonuçlar almak mümkündür. Cerrahi müdahalelerin temel sebebi hastanın günlük yaşamını devam ettiremeyecek kadar kötü bir hale gelmesidir. Cerrahi müdahale hastanın gündelik hayatını devam ettirmesine olanak sağlar ancak sorunların tekrarlanmayacağı garantisini veremez. Burada görev daha çok hastaya düşmektedir. 

  • taraklı ayak nasıl küçülür
  • taraklı ayak nedir

Yorum Yaz


Yorumlar

Yasemin Gücük
Taraklı ayaklar maalesef birçok ayakkabının giyilmesini engellemektedir. Ben de bu durumdan şikayetçi olduğum için tedavi oldum. Şuan daha sağlıklı ayaklara sahibim ve daha rahat ayakkabı giyebiliyorum.
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!