Taraklı ayak yani ayaktaki çıkıntının farklı şekillerde tedavileri mümkündür. Eğer günlük hayatı olumsuz etkileyecek düzeyde bir rahatsızlık yoksa ayakkabılar gözden geçirilecek bu ayak yapısına uygun ayakkabı alınması sağlanır. Bu rahatsızlığın %70 genetik %30 diğer nedenler olduğu gerçeğinden hareketle %30’luk kısmın büyük kısmının yanlış ayakkabı seçimi ile kadınlarda ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Kadınlarda sıkça görülen uzun topuk ve sivri uçlu ayakkabı giyimi, kadınlarda bu rahatsızlığın daha fazla görülmesine neden olmaktadır. Ayak deformasyonları, eksen kaymaları ve yanlış yöne eğrilmeler, uzun süre hareket ettirilemeyen eklemlerin kireçlenerek işlevlerini yitirmeleri yürümeyi zorlaştırarak katlanılmaz ağrıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Görülme sebebinin büyük oranda genetik olması, eklem ve kemik yapıda görülmesi rahatsızlığın tümüyle ortadan kaldırılmasına olanak vermez ancak uygulanacak tedavilerle hasta günlük yaşantısını normal bir şekilde sürdürmeye devam eder. Taraklı ayak tedavi yöntemleri koruyucu ve cerrahi tedavi yöntemi olarak iki aşamada uygulanır. Eğer rahatsızlık ileri aşamalarda değilse koruyucu tedavi uygulanır.
Koruyucu tedavi yöntemi ile şu tedbirler alınarak uygulanmaya çalışılır,
Koruyucu tedavinin işe yaramadığı ve günlük hayatın artık yaşanılamaz hale gelmesi ile cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu yöntemde %100 rahatsızlığı ortadan kaldırmaz ancak büyük oranda ayak yapısını eski haline getirerek şikayetleri büyük oranda ortadan kaldırır. Cerrahi tedavi yönteminin uygulanabilmesi için koruyucu tedavi ile artık istenilen sonuçların net bir şekilde alınamayacak duruma gelinmiş olması gerekir. Eğer ağrılar ağrı kesicilerle dahi dindirilemiyorsa, parmakta kireçlenme başlamış ve hareket ettirilemiyorsa, hasta artık günlük işlerini yapamayacak duruma gelmişse, tarak kemiğinde ve ayak başparmağında ciddi değişiklikler yaşanmışsa cerrahi müdahaleye karar verilir. Cerrahi müdahaleyi yapacak cerrahların alanlarında tecrübeli ve yetenekli olmaları gerekir. Çünkü o bölgedeki bir sinirin kesilmesi kalıcı olarak parmağın bir daha kullanılamamasına neden olabilir.
Cerrahi tedavi yöntemi ile şu tedaviler yapılabilir
Genelde rahatsızlıkların tekrarlama olasılıkları yüksektir ancak %98 oranında olumlu sonuçlar almak mümkündür. Cerrahi müdahalelerin temel sebebi hastanın günlük yaşamını devam ettiremeyecek kadar kötü bir hale gelmesidir. Cerrahi müdahale hastanın gündelik hayatını devam ettirmesine olanak sağlar ancak sorunların tekrarlanmayacağı garantisini veremez. Burada görev daha çok hastaya düşmektedir.