x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Taraklı ayaklar nasıl ayakkabı giymeli?

16049 defa okundu
07 Kasım 2016 - 08:14:53
Taraklı ayaklar nasıl ayakkabı giymeli?

Taraklı ayaklar yapıları gereği sürtünme ve baskılara maruz kalmaya çok müsait oldukları için buna uygun ayakkabı giymeleri gerekir. Giyilen ayakkabının ayağı çok sıkmamasına dikkat etmek gerekir. Özellikle bayanların sivri uçlu ayakkabılar ve uzun topuklu ayakkabılardan uzak durmaları gerekir. Taraklı ayakların en belirgin özelliği ayağımızın bütününü oluşturan tarak kemiği ile ayak başparmağının birbirinde ayrılarak ayakkabıya yani dışa doğru çıkıntı oluşturmasıdır. Bu durumda ayakkabıya ilk temas edecek kısım taraklanmanın meydana geldiği kısım olacağı için ayakkabının mümkün olduğunca o kısma sürtmemesi gerekir. O bölge üzerinde artacak baskı ve sürtünmeler ağrıların katlanılamayacak kadar artmasına neden olacaktır. Özellikle kadınlar modayı takip etme uğruna ayak sağlıklarını riske atmamalıdırlar. Ayakta oluşacak bozulmalar hayatı çekilmez hale getirmekle kalmayacak cerrahi müdahaleler söz konusu olacaktır.

Tarak bölümünün ayakkabıya sürtünmemesi için mümkün olduğunca dar olmayan ayakkabılar tercih edilmelidir. Eğer yürümekte zorluk çekiliyorsa bir numara büyük ayakkabılarda tercih edilebilir. Ayakkabı derisinin yumuşak olması ayağın daha rahat etmesini sağlayacağı için tercih edilebilir. Ortopedik ayakkabılar veya adım atıldığında kenarlarından esneyen ayakkabılarda taraklı ayaklar için ideal olabilir. Son dönemde sıkça göremeye başladığımız taraklı ayaklar için özel üretilmiş ayakkabılar da tercih edilebilir.

Taraklı ayaklar için ayakkabı seçimi

Giyeceğimiz ayakkabılar uzun vadede ayak sağlığımız açısından önemli olduğu için şu noktalara dikkat etmekte yarar vardır.

  • Dar ayakkabılar kesinlikle tercih edilmemelidir. Rahatsızlık henüz başlangıç aşamasında dahi olsa giyilecek ayakkabının dar olması hem süreci hızlandırır hem de ayak yapısındaki bozulmaları artırır. Eğer genetik olmayan % 30’luk kesimde bulunuyorsanız dar bir ayakkabı giyerek buna gönüllü olmuşsunuz demektir. 
  • Sivri uçlu ayakkabılardan şiddetle uzak durmanız gerekir. Bayanların vazgeçilmez tarzlarından olan sivri uçlu ayakkabılar ayak parmaklarını sıkıştıracağı için ayak yapısının daha hızlı bozulmasına dene olacaktır. Taraklı ayak yapısına sahip olanların giymesi gereken ayakkabının uç kısmının geniş olması ayak parmaklarının rahat etmesi açısından son derece önemlidir. 
  • Giyilen ayakkabının uç kısımlarında baş parmakla ikinci parmağın üst üste gelmemesine çok dikkat edilmelidir. Bayanların ayakkabı tutkuları ayak sağlığının önüne geçmemelidir. 
  • Ayakkabının topuklarının çok yüksel olmamasına dikkat edilmelidir çünkü ayakkabı topuğundaki yükseklik arttıkça ayakların ön kısmına binen yükte de artış olmaktadır. Ayakların ön kısmına binen yük ayak parmaklarının uzun süre kırık vaziyette durmasına ve ayak parmaklarının deforme olmasına neden olmaktadır. Bu durum aynı zamanda ayaktaki kan akışının bozulmasına ve ayak parmaklarına yeterinde kan gitmemesine neden olacaktır. Taraklı ayaklardaki sorunun ayak baş parmağı ile tarak kemiği arasındaki dengesiz güç dağılımından kaynaklandığı göz önünde bulundurularak mümkün olduğunca ayakkabı topukların uzun olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Sert derili veya sert malzemeden imal edilmiş ayakkabılarda vuruntu ve ayak baş parmağına uygulanan basınç daha fazla olduğu için sert malzemeden yapılmış ayakkabılar tercih edilmemelidir. Adım atarken sert malzemeden yapılmış ayakkabılarda ayaklar rahat edemeyeceği için ayak tabanındaki güç dengesi bozulacak ve ayakların deforme olmasına neden olacaktır.

Taraklı ayaklar için ayakkabı tavsiyesi

Tüm bunlar dikkate alındığı halde giyilen ayakkabılar ayağınızı rahatsız ediyorsa ayak ölçülerinize tam olarak uyan ayakkabılar tercih edilmelidir. Her firmanın standart numaralar haricinde ürettikleri ara numaralar alternatif olarak değerlendirilebilir. Bunun dışında ayak ölçülerinize uygun olarak özel yaptıracağınız ayakkabılar da tercih edilebilir. Günümüzde çok yaygın olmasa da en ideal olanı da budur. Çünkü herkesin ayak yapısı ve ölçüleri farklıdır hiçbir standart numara herkesin ayağına uygun olmayabilir. Eğer böyle bir imkanınız da yoksa taraklı ayaklar için özel üretilmiş ortopedik ayakkabılar tercih edilebilir.

  • taraklı ayaklar için günlük ayakkabı
  • taraklı ayaklar için stiletto
  • taraklı ayaklar için topuklu ayakkabı

Yorum Yaz


Yorumlar

Esra Mehmetoğlu
Taraklı ayaklar rahata oldukça düşkündür bu nedenle daha geniş ve sıkmayan ayakkabılar tercih edilmeli. Benim ayaklarım da taraklı olduğu için buna özellikle dikkat ediyorum.
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!