x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Ayak sağlığı için neler yapılmalı?

9660 defa okundu
08 Kasım 2016 - 09:33:16
Ayak sağlığı için neler yapılmalı?

Bizi sürekli üzerinde taşıyarak büyük bir yükün altına giren ayaklarımıza gereken önemi veriyor muyuz acaba? Tüm gün bizi üzerinde taşıdığı yetmiyormuş gibi bir de üstüne kıyafetimize uygun olsun düşüncesiyle giydiğimiz ve ayak sağlığımızı hiçe saydığımız ayakkabılar ayak sağlığımızı ne kadar koruyor? Her gün saatlerce içerisinde kaldıkları ayakkabılar acaba onlar için yeterince rahat ve konforlu mu? Nasıl olsa görünmüyor düşüncesiyle şıklığımızdan ödün vermeden işkenceye maruz bırakılan ayaklar yeterince iyiler mi? Bu ve benzeri sorular çoğaltılabilir. Ne yazık ki ayaklarımıza yeterince değer vermiyoruz sokağa çıktığınızda etrafınızda gördüğünüz insanların giydikleri ayakkabılara bakın büyük kısmı aslında ayakları düşünmekten ziyade şıklığı tamamlayan birer motif görevi görüyorlar. Peki ya ayakların durumu? Maalesef ayakların durumu pek te iç açıcı değil. Çoğu insan ayak sağlığına gereken önemi zamanında vermediği için sağlık kuruluşlarına başvurmak zorunda kalıyor. Bu noktaya gelmeden neler yapmalıyız? Ayak sağlığımız bozulmadan gerekli tedbirleri almak sonradan yapılacak sağlık harcamalarından daha önemli olacaktır. Peki ayak sağlığı için ne yapılmalı?

Ayak sağlığı için neler yapmalıyız?

  • Ayak sağlığı ile ilgili alınabilecek tedbirlerin öncelikle doğru ayakkabı seçiminden geçtiği unutulmamalı ve ayaklarımız için en uygun ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Ayakkabı alırken ucuza kaçılmamalı ayak sağlığımız düşünülerek ayakkabı alınmalıdır.
  • Ayakkabılarımızın ne küçük ne de büyük olmamasına dikkat etmeliyiz. Ayakkabılar ayağımıza tam otursun düşüncesiyle alınacak ayakkabılar dar olacağı için ayaklarımızı fazla sıkacak bu da kan dolaşımını olumsuz etkileyip ayak sağlığını riske atacaktır. Ayakkabılar ayaklarımızı vurmasında düşüncesi ile alınacak büyük beden ayakkabılarsa ayaklarımızda çıkmaması için ayak bilekleri ve parmaklar ayakkabıyı ayakta tutmak için sürekli kasılacak bu da ağrılara neden olacaktır. Mümkün olduğunca ayaklarımıza tam oturacak ayakkabılar alınmalı standart numaralar tam uymuyorsa ara numaralar denenmelidir.
  • Giyeceğimiz çorapların ayakların ayaklarımızı terletmeyecek pamuk veya keten olmasına dikkat etmeliyiz. Naylon çoraplar terlemeyi artıracağı için ayak sağlığımızı bozacaktır.
  • Alacağımız ayakkabıların yeterince hava aldığına emin olmalıyız. Tabandan alt kısmının veya üstlerden ayaklarımızın hava alabileceği nitelikli ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Ayakkabı içinde kullanılan tabanların ortopedik olması ve ayaklarımızın her noktasına uygun dizayn edilmesi ayaklarımızın daha az yorulmasını sağlayacağı için daha sağlıklı olacaktır.
  • Her mevsime uygun ayakkabı kullanmaya dikkat etmeliyiz. Yazın giyilen ayakkabılar kış koşullarında ayakların soğuk almasına ve ısı dengesinin bozulmasına neden olacaktır. Kışlık ayakkabılar ise yazın ayakların yeterince hava almasına olanak sağlamayacağı için terlemeyi artıracaktır. 
  • Kullanım alanına göre ayakkabı seçimine dikkat etmek gerekir. Hem iş güvenliği hem de ayak sağlığı açısından bu son derece önemlidir. 
  • Uzun topuklu, sivri uçlu ve ayak bileklerini sıkan ayakkabılar tercih edilmemelidir.
  • Modaya uyum sağlamak adına her ayakkabı alınmamalı öncelik ayak sağlığında olmalıdır.

Evde ayak bakımı nasıl yapılır?

Tüm bu tedbirler ayaklarımızın deforme olmamalı ve ayak sağlığı açısından son derece önemlidir. Bunlara ek olarak uzun yürüyüşler ve yorucu gün sonunda ayaklarımız mutlaka ılık sabunlu su ile yıkanmalı ve sırtüstü yatılarak ayaklarımız bedenimizden yukarıda kalacak pozisyonda tutulmalıdır. Ayakların bu pozisyonda dinlendirilmesi tüm gün kan dolaşımının bozulduğu ayaklarımızdaki kan dolaşımını hızlandıracak ve rahatlamalarını sağlayacaktır. Ayrıca banyodan çıktığımızda ayaklarımıza dökülecek soğuk su kan dolaşımının daha sağlıklı bir şekilde sağlanması açısından önemlidir. 

Evde kullanılan terlikler zaman zaman yıkanmalı, zararlı bakterilerin oluşumuna uygun ortamlar sağlanmamalıdır. Ayaklarda mantar oluşumunu önlemek amacıyla çoklu kullanılan terlikler dikkatli kullanılmalı ve ayaklarda mantar oluşumuna sebep olabilecek riskler ortadan kaldırılmalıdır. Eğer ayaklarınızda ayakkabı ve çoraplardan kaynaklanmayan mantar ve koku oluşumu varsa mutlaka doktor muayenesinde geçilmelidir. Ayak tırnakları ne uzun ne de kısa kesilmemeli ayakkabı içerisinde rahat edebilecekleri uzunluklar tercih edilmelidir. Tüm bu tedbirler ve bakımlar yapıldığı halde ayaklarda oluşabilecek rahatsızlıklar; şeker hastalığı veya kan dolaşımı sorunlardan kaynaklanabileceği için vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Geç kalınan her tedavinin ileride daha zor bir iyileşme sürecine sebep olacağı unutulmamalıdır.

  • ayak sağlığı nedir
  • ayak sağlığı nasıl olmalıdır
  • ayak sağlığı
  • evde ayak bakımı

Yorum Yaz


Yorumlar

Asiye Timur
Ayakkabı kullanımında iyi ayakkabı seçmeye özen göstersem de ayaklarımın altında nasır meydana geldi. Bunun için nasıl bir bakım uygulamalıyım?
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!