x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Ayakkabı kaymasını önlemek için neler yapılabilir?

35095 defa okundu
31 Ekim 2016 - 12:32:07
Ayakkabı kaymasını önlemek için neler yapılabilir?

Ayakkabılarımızın kaymaması için diğer yazımızda da belirttiğimiz gibi duruma göre eğer aciliyet varsa geçici çözümler düşünülebilir. Ayakkabı tabanına kaymayı önleyici bez yapıştırmak, tabanı sert ve pürüzlü bir zemine sürterek pürüzlü hale getirmek veya tabanın zemine sürttüğü kısımlara solvent bazlı yapıştırıcılar sürmek sizi kısmen de olsa kayma riskinden korumaya yarayabilir. Ancak bu tedbirler acil durumlar için uygulanabilecek kalıcı olmayan çözümlerdir ve ayakkabı tabanına hasar verebilir. En ideal çözüm zeminin riskini göze alarak buna uygun ayakkabılar almaktır. Eğer aldığınız ayakkabıyı uzun süre kullanmak için almış ve yeterince para ödemişseniz ayakkabınızın niteliğini de bozmadan bazı tedbirler alınabilir.

Ayakkabı Tabanını Zımparalama

Önereceğimiz bu yöntemin ayakkabı tabanınızı bir daha eski haline getiremeyeceğinizi bilerek uygulamalısınız. Eğer ayakkabınızın görünümüne önem veriyor ancak asıl önemli olanın tabanı dışında kalan kısımlar olduğunu düşünüyorsanız uygulamanızda bir sakınca yoktur. Ancak her hâlükârda ayakkabı tabanınızın daha hızlı aşınabileceğini göze alarak bu yöntemi uygulamalısınız. Zımparaların kullanım alanı aslında pürüzleri gidermek ve pürüzlü zeminleri pürüzsüz hale getirmektir. Ancak uygun kalınlıkta bir zımpara ile ideal sürtünme yapabilirseniz ayakkabınızın tabanı pürüzlü hale gelecektir. Ayakkabı tabanınızı pürüzlü hale getirmenize yardımcı olabilecek düzeyde kalın bir zımpara alarak sıkıca bastırıp zımparayı ayakkabı tabanına sürtün, sürtme işlemini sık ve sürekli yapmayın çünkü tabanı tahrip edebilirsiniz. Eğer taban kösele ve ince ise ayakkabı içine su almasına sebep olabilirsiniz. Yeterince pürüzlü olduğuna ikna olacağınız miktarda zımparayı birkaç kez ileri geri sürtmeniz yeterlidir. Sert bir şekilde bastırarak yaparsanız istediğiniz sürtünme miktarını elde edebilirsiniz. Tabanda meydana gelen bu pürüzlenme sizin karlı, kaygan ve buzlu zeminlerde daha rahat yürümenizi sağlayacaktır. Ancak unutulamamalıdır ki buzlanmanın çok fazla olduğu eksi derecelerdeki havalarda zeminde kayma şiddeti çok fazla olacağından giyeceğiniz ayakkabının özelliği ne olursa olsun kayma kaçınılmaz olacaktır. Ayakkabı tabanına yapılan işlemler sadece geçici çözümler üretir ve adımlarımızı gene bu bilinçle atmamız gerekir. Eğer bu işlemden sonra kuru zeminlerde ayakkabı tabanınız daha hızlı bir şekilde aşınır ve delinirse ayakkabı tabanlarınızı istediğiniz zaman ayakkabı ustalarına değiştirtebileceğinizi unutmayın. Böylece sevdiğiniz ayakkabıları sadece tabanı eskidiği için çöpe atmak zorunda kalmazsınız.

Tabanı Kauçuk ile Kaplama

Kışın giyilen kış ayakkabılarının tabanlarını incelemişseniz yumuşak bir dokuya sahip olduklarını görmüşsünüzdür. Yumuşak dokulu ayakkabı tabanları yere daha uzun süre ve geniş bir alanda tutunarak yapıştıkları için kayma riskleri sert tabanlı ayakkabılara göre daha azdır. Eğer giydiğiniz ayakkabıyı uzun süre kullanmayı düşünüyor ve tabanı da sert veya kösele ise uygulanacak kauçuk kaplama işlemi ile ayakkabınızı her durumda kullanabilirsiniz. Ayakkabı tamiri yapan atölyelerde veya ayakkabıcılarda satılan kauçuk tabanları bu işlem için kullanabilirsiniz. Yalnız genelde satılan tabanlar kalındır ve ayakkabılarınıza uygun olmayabilir. Özellikle bayanların giydikleri ayakkabıların tabanları ince olduğu için görüntünün bozulmaması için daha ince kauçuk tabanlar kullanılabilir. Ayakkabı tabanınızın rengine uygun karton kâğıt kalınlığında kauçuk tabanlar hem ayakkabınızın görünümünü bozmaz hem de sizim kaygan zeminlerde daha güvenli yürümenizi sağlar. Alacağınız kauçuk tabanları kendiniz de solvent bazlı yapıştırıcılarla ayakkabı tabanına yapıştırabilirsiniz. Eğer ayakkabınıza büyük gelirse maket bıçağı ile kauçuk tabanı ayakkabınızın altına yerleştirerek kalıp çıkartabilirsiniz.

Her iki işlemde kaymayı engellemek için düşünülebilecek yöntemlerdir ancak her iki yönteminde ayakkabınızın orijinalliğini bozacağını bilmeli ve buna göre uygulamalısınız. Ayrıca karlı ve buzlu zeminlerde hangi yöntemi uygularsanız uygulayın adımlarınızı kayma riskini azaltacak şekilde atmalısınız. Ayakkabı tabanına yapılacak uygulamalar riski azaltabilir ancak tümüyle ortadan kaldırmaya yetmeyecektir.

  • ayakkabı kaymasın diye ne yapılır
  • ayakkabı kaymasını önlemek
  • ayakkabı kaymasını önleyici
  • ayakkabı kaymaması için ne yapmalı
  • ayakkabı kaymasına çözüm

Yorum Yaz


Yorumlar

Didem Şen
2 ay sonra düğnüm var ve en korktuğum şey ayakkabımın kayması. Bu yazıyı okumam çok iyi oldu alırken dikkat edicem. Teşekkürler bilgi için:)
Havva Serin
Tüm bunların yanında ayakkabının ayağınıza uygunluğu ve tam oturması da oldukça önemlidir. Aksi halde düzgün yürüyemez ve kayma problemini daha çok yaşayabilirsiniz.
Filiz Koç
Ayakkabının kaymasını engellemek için ayakkabı altına konan aparatlar varmış nerede satılıyor bilen var mı?
Mine Çevik
ayakkabının altı kaymaması için ne yapılır? diye araştırırken sitenizi buldum. Topuklu ayakkabılarımın tabanı çok kaygan idi zımpara ile biraz zımparaladım ve şuan gayet iyi durumda. O para verdiğim ayakkabının tabanını zımpara ile yıpratmak içime oturdu ama işe yaradı :) çok teşekkür ederim.
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!