x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Taraklı ayaklar düzelir mi? Nasıl düzelir?

35563 defa okundu
05 Kasım 2016 - 06:41:45
Taraklı ayaklar düzelir mi? Nasıl düzelir?

Bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle taraklı ayak tabirini açıklamamız gerekmektedir. Ayak başparmağının ayak kemiğin ile birlikte veya ayrı olarak dışa doğru sapmasına ve dışa doğru uzamasına ayak tarağı adı veriliyor. Bu yapının ortaya çıkma nedeni büyük oranda genetik faktörlerle ilgilidir. Yani eğer geçmişte ailenizde anne ve babanızda veya diğer akrabalarınızda bu rahatsızlık görüşmüşse sizde de çıkma ihtimali büyüktür. Rahatsızlığın genetik olma ihtimali % 70’tir. Geriye kalan % 30’luk kısmı ise diğer nedenler oluşturur. Bunun dışında küçük yaşlarda meydana gelen ezilmeler, o bölgenin baskıya maruz kalması, yanlış ayakkabı seçimleri gibi sebeplerle de ortaya çıkabilir veya daha sıkıntılı bir hal alabilir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere nazaran daha fazladır. Taraklı ayak rahatsızlığı görülen hastaların %90’ı kadındır. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise kadınların sivri burunlu ve uzun topuklu ayakkabılar giymeleridir. Bu rahatsızlığa eğilimi hiç olmayanlarda rahatsızlığın ortaya çıkmasına da sebep olmakta, genetik yatkınlığı olanlarda ise yanlış ayakkabı seçiminden dolayı ortaya çıkışı hızlanmakta veya verdiği rahatsızlıkta artış meydana gelmektedir. Taraklanma ayağın farklı bölgelerinde de meydana gelebilir. Görüntü itibari ile ayağın normal olmayan kemik yapısı nedeni ile genişlemesi ile ilgilidir. 

Taraklı ayak tedavisi varmı?

Kemik dokusu ile ilgili olduğu için cerrahi müdahale dışında bir tedavisi doğal olarak yoktur. Sadece rahatlatıcı önlemler almak mümkün olabilir. Daha geniş ve baskı yapmayan ayakkabılar giyilmesi gibi. Eğer uzun süren bir rahatsızlıktan dolayı eklemler yeterince hareket ettirilememişse taraklanmanın olduğu bölgede kireçlenme olabilmektedir. Kireçlenme ile birlikte ağrı ve sızılar artar. Bu aşamada yapılabilecek çok fazla bir müdahale yoktur. Lokal anestezi uygulanarak cerrahi müdahale yapılacak bölge açılır ve bu bölge törpülenerek normal haline getirilir. %98 oranında başarı şansı vardır. Büyümenin fazlalığına ve verdiği rahatsızlığın şiddetine göre kemiğe farklı müdahaleler yapılabilmektedir. Ancak cerrahi müdahaleye gerek kalmadan da rahatlatıcı tedbirler uygulanarak günlük yaşam sürdürülebilir. Eğer aşağıdaki belirtiler sizde meydana gelmeye başlamışsa cerrahi müdahaleyi düşünebilirsiniz.

  • Günlük işlerinizi yapmanıza engel olacak şiddette ağrıların olmasın
  • Başparmağınız eski esnekliğini yitirmiş ve rahat hareket etmiyorsa
  • Başparmağınızdaki ağrılar dinlendiğinizde veya ilaç aldığınızda dahi geçmiyorsa
  • Başparmağınız normalde yönü dışında uzamaya başlamış ve bu durum diğer parmaklarınızı da etkilemeye başlamışsa
  • Başparmağınızda bir türlü geçmeyen kızarıklık varsa, cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelebilir.

Taraklı ayaklar nasıl tedavi edilir?

Cerrahi müdahaleler farklı şekillerde yapılabilir, eğer başparmak normal ekseninde çıkmışsa tarak kemiğine kaynatmak uygulanabilir. Bu işlem daha çok kireçlenmenin çok yoğun olduğu durumlardan uygulanmaktadır. Eğer diğer hiçbir yöntem işe yaramayacaksa rahatsızlığın görüldüğü başparmakta kesme işlemi uygulanmasıdır. Bu işlem sonrası parmakta bir miktar kısalma olmaktadır. Eğer ihtiyaç duyulursa tarak kemiğinde de kesimler yapılarak yeniden yönlendirme uygulanabilmektedir. Ameliyatlar sonrası çok nadir de olsa enfeksiyon vakaları görülebilmektedir. Ayrıca cerrahi müdahale sırasında sinir kesilmesi meydana geldiği taktirde siniri kesilen eklemde kalıcı his kaybı oluşması ihtimali de vardır. 

Cerrahi müdahale tek başına kesin ve rahatsızlığın tekrarını önleyebilecek bir müdahale değildir. Nadirde olsa çıkıntı tekrar ortaya çıkabilir. Eğer müdahale tecrübeli bir hekim tarafından yapılmamışsa sonrada da bazı sorunlar görülebilir. Cerrahimi müdahalenin başarısı ameliyat yapan doktorun kabiliyeti ile doğru orantılıdır. Buna rağmen başarı oranı %90’nın üzerinde gösterilebilir. Ameliyat sonrası enfeksiyona karşı tedbirli olmak çok önemlidir. Zamanında müdahale edilmeyen bir enfeksiyon tekrar bir cerrahi müdahalenin yapılmasını zorunlu kılabilir. Ateş, titreme, özellikle müdahalenin yapıldığı bölgedeki yüksek ateş ve geçmeyen kızarıklık görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

  • taraklı ayak
  • taraklı ayak ayakkabı sorunu
  • taraklı ayak ameliyatı
  • ayak tarağı
  • taraklı ayak tedavisi

Yorum Yaz


Yorumlar

Mine Çapkın
taraklı ayak düzeltme için bu tavsiyelerinizi deneyeceğim. Ayakkabının ömrünü bile kısaltan bu sorun benim de canımı çok yakıyor. Artık kurtulmak istiyorum.
Ceren Akkuş
taraklı ayaklar için tedavi var mı? taraklı ayak tedavisi için hangi doktora gidilir? bana bilgi verirseniz bu dertten kurtulmak istiyorum :(
Ceyda Saygılı
ayaktaki tarak nasıl düzelir? ameliyat olmak istemiyorum ayaktaki tarağı düzelten ayakkabı gibi birşey var mı acaba?
İrem Topal
ayakta taraklanma neden oluyor? olmaması için ne yapmak gerekir?
Meraklı
Taraklı ayaklar için ayakkabı bulmak çok büyük sıkıntı oluyor ama bu rahasızlıklara da sahip değiliz yine de düzelmenin ameliyatsız bir çaresi yok mu
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!