x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Ayak sağlığı için en iyi ayakkabı nasıl olmalı?

6135 defa okundu
02 Kasım 2016 - 08:02:30
Ayak sağlığı için en iyi ayakkabı nasıl olmalı?

Çoğu zaman atladığımız ayrıntılardan biridir ayak sağlığı. Görüntüsüne ve cazibesine aldanarak aldığımız ayakkabılar acaba ayak sağlımız için ne kadar güvenli? Neredeyse tüm günümüzü ayakkabılar içerisinde geçiren ayaklarımız için uygun ayakkabıyı seçebiliyor muzu yoksa daha çok fiyatına, rengine ve modasına mı dikkat ediyoruz? Görüntüsüne ve fiyatına aldanarak aldığımız ayakkabıların ayak parmaklarımız başta olmak üzere ayak sağlığımızı olumsuz etkileyebileceğini hatta kalıcı hasarlar bırakacağını biliyor muydunuz? Yeterince özen gösterilmeden alınan ayakkabılar ne yazık ki sağlık sorunları olarak bize geri dönüyor. Aldığınız ayakkabı ile günü kurtarmış olabilirsiniz, etrafınıza güzel bir görüntü vererek gururunuzun okşanmasına sebep olmuş olabilirsiniz fakat aynı gururu ayakkabılarınız içerisinde tüm gün kapalı ortamda kalmak zorunda kalan ayaklarınıza yaşatmanız gerekir.

Ayak sağlığı için yapılması gerekenler nelerdir?

  • Vücudumuzun tüm ağırlığını taşımaz zorunda kalan ayaklarımız gerekli özeni fazlasıyla hak ediyor. Bedenin ağırlığı altında ezilen ayakların rahat etmesi başta ayak parmaklarımız, topuklarımız ve ayak bileklerimizin sağlığı açısından ayakkabı alırken şu hususları göz önünde bulundurmamız yararlı olacaktır.
  • Ayakkabı kalıbının ayaklarımıza uygun olduğuna dikkat etmeliyiz. En ideal ayakkabı kalıbı ayaklarımızı saran, boşluk bırakmayan aynı zamanda herhangi bir yerine baskı yapmayan kalıptır. Ayakkabı alınırken bu nokta mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer internetten alışveriş yapıyorsanız alacağınız markanın sizin ayak kalıbına uygun olup olmadığına dikkat edin. Firmalar bu konuda size fikir verecek ölçüleri sayfalarında verecektir. Her markanın tasarımından ve özelliklerinden dolayı kalıplarında farklılıklar olabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir.
  • Mağazalardan alacağınız ayakkabıları mutlaka deneyerek alın. Giyeceğiniz ayakkabılarla yürüyerek ayak bileklerinizi farklı pozisyonlarda hareket ettirmeye hatta zorlamaya çalışın. Her durumda ayaklarınızın rahat edeceği ayakkabılar sizin için daha sağlıklı olacaktır.
  • Eğer topuklu ayakkabı giyecekseniz sağlıklı topuk uzunluğunun erkeklerde 2,5 cm kadınlarda ise 3,5 santim olduğunu unutmayın. Bu ölçüleri aşmamaya özen gösterin. Topuk uzunluğu arttıkça ayaklarda meydana gelecek basınç dengesinin bozularak ayağımızın uç kısımlarında ve bileklerinde ağrılara sebep olabilir.
  • Ayakkabınızın yeterince hava aldığından emin olun. Deri ve bez ayakkabılar bu açıdan daha sağlıklıdırlar. Havasız kalan ayaklarda özellikle parmak araları terleyerek mantar oluşumu görülebilir. Ayakkabının yapımında kullanılan malzemelerin özellikleri ile birlikte ter yoluyla atılan toksinler ayakkabı içerisinde bakteri oluşumuna ve aşırı kokuya neden olacaktır.
  • Ayakkabının uç kısımlarının ayak parmaklarını sıkacak kadar sivri ve sık olmamasına dikkat edin. Parmakların sıkışması ayak parmaklarını zamanla deforme ederek şekil bozukluklarına sebep olabilir.
  • Ayak parmaklarında tırnak batmasının en büyük nedenlerinden biri de uygun olmayan ayakkabıların giyilmesidir. Ayakkabı içerisinde sıkışan parmaklar ve üzerindeki tırnakların yapısı bozulduğu için uzun sürecek ağrılı ve sancılı tırnak batma vakaları ile sıkça karşılaşılmaktadır.
  • Ayakkabı iç dolgusunun ortopedik olması gerekir. Ayağın tüm hatlarını rahat ettirecek bir dizayna sahip olması ayak sağlığı açısından son derece önemlidir.
  • Sert malzemelerden yapılmış ayakkabılar ayağa vuracağı için mümkün olduğunca yumuşak malzemeler tercih edilmelidir.

Sağlıklı ayakkabı seçimi nasıl olmalıdır?

Ayakkabı seçimi sağlıklı ayaklar için dikkat etmeniz gereken en önemli husustur. Her insanın ayak kalıbı ortalama standartlar içerisinde olsa dahi yapılan hiçbir ayakkabı aslında tam anlamı ile bizim ayağımıza oturmayacaktır. Aldığımız ayakkabılar aslında ayağımızın kalıplarına yakın ölçülerde üretilirler. Eğer ayaklarınızın bütünü veya bir kısmı standart kalıplar için uygun değilse en sağlıklı olan kendinize özel ayakkabı yaptırmaktır. Ayakkabı ustaları yaptıkları ayakkabıları sadece sizin ayak ölçülerinizi dikkate alarak yapacakları için ayaklarınız daha rahat edecektir. Bu da doğrudan ayak sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir. Hazır ayakkabı almak zorunda kalırsanız ve aldığını ayakkabılar ayağınıza dar geliyor veya belli bölgelerini sıkıyorsa ayakkabı kalıbının ayaklarınızda açılması için çaba harcamayın. Bunun için tasarlanmış kalıplar vardır o kalıpları kullanabilirsiniz.

  • ayakkabı seçimi nasıl olmalı
  • ayak sağlığı için en uygun ayakkabılar
  • en sağlıklı ayakkabı
  • sağlıklı ayakkabı seçimi
  • en iyi ayakkabı

Yorum Yaz


Yorumlar

Sümeyra Aslan
Ayak sağlığı demek tüm bedenin sağlığı demektir. Bu nedenle satın alırken mutlaka iyi ve ayak yapısına uygun ayakkabılar tercih edilmelidir. Yıllar önce sadece dış görünüşünü beğendim ve aldığım bir ayakkabı yüzünden aylarca ağrı çektim. Bu nedenle önce ayakkabının rahatlığına özen göstermeliyiz.
Rengin
Çok doğru bir yazı. Vücudun bütün ağırlığını ayaklar çekiyor. Gün içerisinde rahat hareket edebilmek ayak ya da bacak ya da bel ağrısı hissetmeksizin günlük faaliyetleri tamamlayabilmek çok önemli bir durum. Ayak rahatlığının düşünülmemesi ileride kalıcı bel sorunlarına da sebep olabiliyor. Ayakkabı kullanımına bunun için dikkat etmek doğru ürünleri tercih etmek önemli.
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!