x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Ayak şekline ve yapısına göre ayakkabı seçimi

4416 defa okundu
03 Kasım 2016 - 11:09:41
Ayak şekline ve yapısına göre ayakkabı seçimi

Her insanın vücudu kendine hastır ve ölçüleri diğerlerine göre farklılıklar gösterir. Belirli standartlar düzenlenmiş olsa da hiçbir ölçü herkese tam olarak uymayacaktır. Endüstrinin gelişmesi ile birlikte geçilen seri üretim aynı zamanda genel standartların da belirlenmesini zorunlu kılmıştır. Sanayi inkılabı öncesinde küçük atölyelerde imal edilen ayakkabılar giyecek kişilerin ayak ölçüleri alınarak yapıldığı için daha sağlıklı idi. Ayak sıkma veya ayağa tam oturmama gibi durumlarla karşılaşma riski bulunmuyordu. Gelişen teknoloji ile az sürede çok miktarlarda üretilen ayakkabılar için özel siparişler alınarak her ayak ölçüsü için üretim yapılmamakta belirlenen ölçülere göre genel standartlar uygulanmaktadır.

Ayakkabı seçimi neden önemli?

Hızlı üretimle birlikte kişisel ölçülerin ortadan kalkması ile ayaklar belli standartlara göre şekillenmek zorunda kaldı. Bu nedenle ayakkabı seçiminde daha seçici ve dikkatli olmak zorundayız. Yapılacak yanlış tercihler ayak sağlığı açısından büyük sıkıntılara sebep olabilir. Ayakkabı kalıpları her firma tarafından farklı ölçülerde üretilebilmektedir. Aynı numara ayakkabı A firmasının ürettiği ayakkabıda ayağımıza tam otururken B firmasında oturmayabilir. Bu nedenle ayakkabı alırken mümkün olduğunca farklı marka ve model denememizde yarar vardır. Ayakkabı ölçülerinde dikkate alınan en boy oranları dışında bir ayak yapınız varsa daha dikkatli olmalı gerekirse özel üretim yaptırmalısınız. Bu durumda olanların en sık yaşadıkları olaylardan biri satıcıların ayakkabının zamanla ayağa oturacağı söylemleridir. Bu gibi söylemler kesinlikle dikkate alınmamalıdır. Eğer gerçekten beğendiğiniz ve mutlaka giymek istediğiniz bir ayakkabı bulmuşsanız ayakkabının ayağınızda açılmasını beklemek yerine özel tasarlanmış kalıplarla bu işlemin yapılmasını talep edin. Ayak sağlığınızı tekrar kazanmak için hiçbir üretici ve satıcının masraf yapmayacağını veya ayaklarınızdaki acıyı paylaşmak istemeyeceğine emin olabilirsiniz.

Ayakkabı alırken dikkat etmeniz gereken noktalar ayak tabanı, ayak üstü, topuk üstü ve parmaklardır. Bu bölgelerin ayakkabı içerisinde yeterince rahat ettiğine emin olmalısınız. Bazı rahatsızlıklar veya uzun süre ayakta kalmak ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda şişmelere neden oluyorsa bu gibi durumlarda ayakkabı almamaya özen gösterin. Ayaklarınızdaki şişlikler kalıcı veya sürekli tekrarlıyorsa belli noktalarından esneyebilen ayakkabılar almanız ayak sağlığınız açısından daha iyi olacaktır. Ayak sağlığınızı hiçe sayarak alacağınız ayakkabılar ayaklarınızı sıkarak kan dolaşımını olumsuz etkileyecek bu da hem şişliklerin hem de ağrıların artmasına sebep olacaktır. Ayaklarında sürekli rahatsızlık olanlar için özel üretilmiş ortopedik ayakkabılar hem kullanılan malzemeler hem de ayağın rahat etmesi açısından daha uygun ebatlarda üretilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken önemli bir hususta ayakkabının kullanılacak alana ve ihtiyaca göre alınmasıdır. Eğer giyeceğiniz ayakkabıyı sadece yürüyüş yapmak veya koşmak için alacaksanız buna uygun ayakkabıları tercih emelisiniz. Çünkü her ayakkabı modelinde kullanılan malzemeler ve kalıplar kullanım alanına göre ayakları rahat ettirecek şekilde seçilmektedir. Eğer imkanınız varsa her kullanım alanı için farklı ayakkabılar almaya özen gösterin. Eğer maddi yönden böyle bir yükün altına giremiyorsanız ayağınızı her durumda rahat ettirebilecek, kan dolaşımını engellemeyen, ayakları terletmeyen, parmakları sıkmayan modeller tercih edilmelidir. Ayakkabı seçimi konusunda pratik olarak şu noktalar göz önünde bulundurulabilir

Ayakkabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Ayak kalıbınızı iyi belirleyin ve bu kalıba göre ayakkabı alın. Her marka ve modelin kalıbının farklı olabileceğini unutmayın. Aynı numaralar her markada aynı ölçülerde olmayabilir.
  • Yazlık ve kışlık ayakkabı alırken kullanılan malzemelerin mevsime uygun olmasına özen gösterin. Özellikle ayakların terlememesi açısından bu önemlidir.
  • Ayak ölçünüze göre ayakkabı bulmakta zorlanıyorsanız ara numaraları deneyin. Ara numaralar genellikle ayak ölçüleri standartların dışında olanlar için üretilmektedir. 
  • Ayaklarınız sık sık şişiyorsa yanlardan esneyebilen modelleri tercih edin.
  • Sert malzemelerden üretilen ayakkabılardan uzak durmaya çalışın. Bu tip malzemelerden üretilen ayakkabılar hem ayaklarınıza vuracak hem de ayaklarınızı yoracaktır.
  • ayak şekline göre ayakkabı seçimi
  • ayakkabı seçimi
  • ayak sağlığı için ayakkabı seçimi
  • ayak yapısına göre ayakkabı seçimi
  • ayakkabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz

Yorum Yaz


Yorumlar

Dilek Zeybek
Ayakkabı alırken çok zorlanıyorum. Aslında sorun şurdan kaynaklanıyor. Ben rahatlıktan çok hoş görünmesine dikkat ediyorum rahatımı düşünmeden sırf güzel görünüyor diye aldığım ayakkabılar bir süre sonra ayağımı vuruyor haliyle giyemiyorum. Hem güzel hem rahat ayakkabı bulmakta çok zorluk çektiğim için ayakkabı seçemiyorum. Rahat ve şık ayakkabı nereden alabilirim. Mağazalarda seçenek çok kısıtlı :(
Azra Bakır
Düz taban olduğum için genel olarak spor ayakkabı kullanmayı tercih ediyorum. Fakat şöyle ki bu konuda yaşadığım en büyük sıkıntı dilediğim ayakkabı modelini seçememek. Ben hem ayağımın rahat edebileceği hem de model olarak hoşuma gidebilecek bir ayakkabı almak istiyorum. Düz taban ayakkabı modelleri konusunda bilgi lütfen.
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!