x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Ayakkabı nasıl yapılır?

5700 defa okundu
28 Kasım 2016 - 21:39:56
Ayakkabı nasıl yapılır?

Ayakkabı her ne kadar ayaklarımızı dış etkenlerden koruma amacıyla düşünülmüş bir giyim eşyası olsa da, günümüzde daha çok giyimin en prestijli parçası olarak kabul edilmektedir. Birbirinden farklı yüzlerce malzemeden ve farklı renklerden oluşan ayakkabı koleksiyonları her sezon başında hepimizin beğenisine sunulmaktadır. Ayakkabıya her sezon başında kesinlikle ihtiyaç duyan en büyük kitle bebekler, çocuklar ve büyüme çağındaki gençlerdir. Ayakları hızlı bir şekilde büyüdüğü için bu grubun her sezon yeni ayakkabılara ihtiyacı vardır. Yetişkinler ise ancak ayakkabıları eskidiği zaman yeni bir ayakkabıya ihtiyaç duyarlar. Ancak günümüzde hızlı tüketim alışkanlıkları söz konusu olduğundan ihtiyaç olmasa dahi hem erkekler hem de kadınlar her sezon yeni ayakkabı koleksiyonlarını görmek için mağazaları ziyaret ederler.

Özellikle kadınlar daima rengarenk elbiseleriyle uyumlu ayakkabılar ararlar. Hatta bazen bunun bir tutkuya dönüştüğü durumlar da olur. İhtiyaç olsun olmasın bazı kişilerin onlarca ve hatta yüzlerce ayakkabısının olduğunu duyduğumuz olur. Ayakkabı tutkusunu ateşleyen nedenlerden biri çok farklı malzemelerden ve farklı renklerde üretilebiliyor olmasıdır. Bu nedenden dolayı ne kadar ayakkabınız olursa olsun, her sezon mutlaka farklı bir malzemeden, farklı bir renkte yapılmış ayakkabı bulabilirsiniz. Ayakkabıların tabanlarında ve üst kısımlarında genelde farklı malzemeler kullanılır. Tabanda kullanılan malzemeler genelde,

Ayakkabı yapımında kullanılan malzemeler

  • Kösele
  • Neolit
  • Kauçuk
  • Eva
  • Poliüretan ve türevleridir.

Ayakkabıların üst kısımlarında ise,

  • Deri
  • Keten kumaşlar
  • Pamuklu kumaşlar
  • Polyester kumaşlar ve türevleri kullanılır.

Ayakkabı üretimi tasarımla başlar. Tasarımcılar ilk çalışmalarını yapmadan önce mutlaka malzeme fuarlarını dolaşarak yeni hammaddeler ararlar. Yeni deriler, yeni kumaşlar, yeni tabanlardan ilham alarak tasarımlarını yaparlar ve numuneler üretirler. Numuneler daha sonra hem estetik hem de maliyet açısından değerlendirmelere tabi tutulurlar. Bu değerlendirmeler sonucunda bazı tasarımlar için üretim aşamasına geçilir, bazı tasarımlar ise numune aşamasında elenirler.

Ayakkabı üretim aşamaları

Üretim aşamasına geçildiğinde ise öncelikle hammaddelerin üretim tesisine geliş tarihleri belirlenir. Ona göre hammadde siparişleri hazırlanır ve tedarikçi firmalara iletilir. Deri, pamuk, keten gibi doğal malzemelerin hem fiyatları daha yüksektir hem de hammadde olarak üretim süreleri daha uzundur. Polyester, eva, poliüretan gibi petrol türevli malzemelerin fiyatları daha uygundur, tedarik süreleri daha kısadır, fakat tedarikçiler bu tür ürünler için daha yüksek adetlerde sipariş isterler. Örneğin belli bir forma ait tabandan en az 20,000 adet sipariş olmazsa üretim yapmazlar veya yapsalar bile daha yüksek fiyatlar talep ederler. Tüm bu etkenler dikkate alınarak planlanan üretim aşamasındaki tüm etkenler çok önemlidir. Ayakkabının üst kısmı genelde çok parçalı olur. Deri veya kumaş parçalarının ayağı kavrayacak şekilde olabilmesi için farklı parçalar birleştirilerek dikilir veya yapıştırılır.

Ayakkabının alt kısmı deri veya neolit ise genelde bir topuk ile birleştirilir. Sonrasında ise üst parça ile tabanın birbirine montajı dikiş veya yapıştırma yoluyla yapılır. Bazen bu montaj işleminde önce dikiş ardından yapıştırma yapılarak ayakkabının daha sağlam olması sağlanır. Eva veya poliüretan tabanlar ise genelde tek parça olarak üretilirler ve ayakkabının saya diye tabir edilen üst kısmı ile ısı ve yapıştırıcı marifetiyle birleştirilirler. Bu nedenle bir modelin üretilebilmesi için aynı anda hem üst hem de alt tarafının üretime aynı anda hazır olması gerekir. Örneğin tabanı hazır olmayan bir ayakkabının üst kısmı hazır olsa dahi üretim gerçekleşemez. Üretim aşamasının son bölümü ise kalite kontrolüdür. Üretim bandından çıkan ayakkabılar son kalite kontrolleri yapılarak kutulara konulur ve satış noktalarına sevk edilirler.

  • ayakkabı yapımı
  • ayakkabı nasıl yapılır
  • Ayakkabı yapımında kullanılan malzemeler
  • Ayakkabı üretiminde kullanılan malzemeler
  • ayakkabı yapımı malzemeleri

Yorum Yaz


Yorumlar

Nihal Gülgün
Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. Ayakkabı yapımının ne zahmetli bir sanat olduğunu öğrendim. Teşekkür ederim :)
Murat Emrah Odak
Üretim aşamaları ve zorlukları konusunda çok bilgim yoktu. Minimum 20000 adet sayı belirlenmiş olması hakikaten zorlayıcı bir durum hem üreticiyi hem satıcıyı etkiler. Belki teknoloji geliştikçe üretim kalitesi yükselip maliyetler düştükçe bu sorunlar da ortadan kalkar. O zaman daha butik çalışmalar ön plana çıkabilir. Tasarımcılar kesinlikle daha verimli olabilir.
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!