x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Ayakkabı numarası hesaplama formülü

5293 defa okundu
23 Kasım 2016 - 17:44:02
Ayakkabı numarası hesaplama formülü

Ayakkabı seçimi ayak sağlığınız ve rahatlığınız için temel ihtiyacınızdır. Satın alınacak ayakkabı için model ve renkten çok daha önemli bir detay vardır. Bu detay ayakkabı numarasıdır. Ayaklarınızın rahatlığı ve sağlıklı olması için doğru numarada ayakkabı almanız önemlidir. Ayağınızı sıkan veya geniş kalan bir ayakkabı tahriş yaratabilir ya da tırnak yapınıza zarar verebilir. Ayakkabı numaranızı bilmeniz ve doğru numara tercih edebilmeniz için standart ayakkabı numaraları arasından uygun olanı seçer ya da özel ayakkabı yaptırabilirsiniz. Özel ayakkabı yaptırmak için bazı ölçüler alınır. Bu ölçüler; ayak uzunluğu, ayak tarak genişliği, ayak iç boşluğudur. Ayak ölçülerinize göre yapılan detaylı notlara uygun olarak imal edilebilir ancak bu yöntem maliyetli ve zahmetlidir.

Seri üretim ayakkabılarda yaşanan sıkıntıların başında ayağa tam oturmaması gelir. Bazen iki ayak arası numara farkı da olabilir bu durumda büyük olan ayağa uygun numara seçilmelidir. Bu gibi problemlerin önüne geçmek için iki ayağa da giyerek denemeli buna göre karar vermelisiniz. Sabah saati dinlenmiş biçimde alacağınız ayakkabı numaraları da çok sağlıklı sonuç vermeyebilir. Akşam saatlerine doğru yorulacak ve ayaklarınız şişerek birazcık daha büyüyecektir, akşamüzeri deneyerek alacağınız ayakkabı seçimi daha garantilidir ve doğru sonuç verir. Küçük numara alıp genişler diyerek giymek ağrıya sebep olabilirken geniş ayakkabı da dengeyi bozabilir.

Ayak uzunluğu ve numarası hesaplama yöntemleri

Ayak uzunluğu formül içinde de ihtiyaç duyulan bir ölçüdür. Bu ölçü ayağınızın en uzun parmağı ile tabanınız arasındaki uzunluktur. Ayakkabı numarası uluslar arası bazı ölçüm standartlarına göre belirlenir. Ancak sınır olan ülkeler arasında bile farklı ayakkabı numaraları kullanılabilir ve farklı isimlerle adlandırılabilir. Her ülkede yapılan formül değerleri farklılık göstereceğinden farklı ülkelere göre seçim yapmak uygun olmayabilir. Türkiye'de kullanılan yöntem için Avrupa formülü ile aynıdır ve Paris nokta sistemi olarak adlandırılmaktadır.

Amerika, Kanada, Asya, Avusturya, İngiltere gibi kendi ölçüm formüllerini kullanır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

İngiltere ve İrlanda: Çocuk ayakkabısı numara formülü= 3 x inç olarak uzunluk - 12
Yetişkin için numara formülü= 3 x inç olarak son uzunluk - 25
Amerika ve Kanada: Erkek ayakkabı numara formülü= 3 x inç olarak son uzunluk - 24
Kadın ayakkabı numara formülü = 3 x inç olarak son uzunluk - 22.5
Avrupa numara hesaplama: Kadın, erkek ve çocuk için aynı 2 formülle hesaplanır.
Paris Noktası= 2/3 x son uzunluk (cm) veya
Paris Noktası= 2/3 x [ayak uzunluğu (cm)+ 1.5 cm]

Türkiye'de Avrupa kıtası ile aynı metrik sistemi ve aynı numaralandırma sitemini kullanılır. Bu sistem İtalya, Fransa, İspanya, Almanya ve daha birçok Avrupa ilkesi tarafından kullanılmaktadır. Tüm çeşit içerikleri birlikte düşünüldüğünde 26 ve 47 numaralar arası sıralama yapılır. Ayak uzunluğu hesaplamada son dönemlerde ayak tarayıcı optik cihazlar kullanılırken ölçülere göre ayakkabı kalıpları hazırlanmıştır. Optik cihazlar ayağın boyut, şekil ve genişliğini ölçerek 
uygun modellerdeki ayakkabıyı sunmaya yardımcı olurlar. Amerika, Kanada, İngiltere, Yeni Zellanda, Avusturya gibi ülkeler ölçüm olarak kendi birimlerini kullanırken Japonya ise santimetreyi kullanır. Doğru ölçü alınabilmesi için her iki ayağınıza tüm vücut ağırlığınızı verecek şekilde durmanız gerekir. Hazır kalıp ayakkabılar içinde mümkün olduğunca size uygun ayakkabıyı seçmeye dikkat etmek önemlidir. Ayak sağlığında sorun yaşanması vücudunuzun diğer omurga ve eklemlerini de etkileyerek yorgunluk hissi ve ağrıya sebebiyet verebilir.

  • türkiye ayakkabı numaraları
  • ayakkabı numarası hesaplama
  • topuklu ayakkabı numarası
  • ayakkabı numarasını bulma
  • ayak numarası ve boy
  • ayakkabı numarası standartları

Yorum Yaz


Yorumlar

Dilek Coşkun
Ayakkabı alırken mutlaka sağ ve sol olanı birlikte giyerek deneyin. Çünkü ayakkabı numarası sağ ayakta biraz daha büyük olur. Sağ ve sol ayak arasında aşağı yukarı yarım numara fark vardır. Üreticiler bunu göz önünde bulundurarak üretim yapıyor olsalarda siz yine de sağ sol ayakkabının ikisini de ayağınızda deneyerek satın alın. Eve gidince sürpriz yaşamayın :)
Çiçek Tokpınar
Ayak numarası aynı zamanda kiloya bağlı olarak da değiştiği için ayakkabı alırken bu tür durumları hesaba katmakta fayda var.
Hatice Çetin
Ayak numaram her ayakkabı modeline göre değişiklik gösteriyor. Genel olarak yarım numara oynama yapıyor. Bu nedenle alırken sürekli yanlış numara tercihi yapıyorum. Bunu nasıl önleyebilirim?
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!