x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Ayakkabının altının kaymaması için ne yapılmalı?

15982 defa okundu
30 Ekim 2016 - 09:25:46
Ayakkabının altının kaymaması için ne yapılmalı?

Islak, buzlu ve karlı zeminlerde yürürken giyilen ayakkabılardan dolayı kayıp düşme riski hemen herkesin başına gelen bir olaydır. Özellikle kış mevsimi ile birlikte artan risk giyilen ayakkabıların önemini bir kat daha artırıyor. Kış mevsimi dışında pürüzsüz mermer zeminlerde yürürken dahi sorun çıkartan tabanı düz ayakkabılar kış mevsimi ile birlikte kar yağışlarının görünmesi ve buzlanmanın artması ile yürümeyi daha da zorlaştırıyor. Ayakkabının zemini ne kadar pürüzsüz olursa kaygan zeminlerde yürümek o kadar zorlaşır. Özellikle kösele ayakkabılarda yaşanan bu sorun sonu yaralanmalarla biten düşme olaylarına sebep olabiliyor. 

Ayakkabılar neden kayar?

Sürtünme oranının en aza indiği ayakkabılarda kayma vakaları daha sık yaşanmaktadır. Fizik kanunlarında da geçen sürtünme kat sayısının azalması kaymanın oluşmasındaki en büyük etkendir. Taban ne kadar pürüzsüz olursa ayakkabı zemine o kadar az tutunur ve özellikle karlı ve buzlu zeminlerde sürtünme oluşmadığı için giydiğimiz ayakkabılar çok kolay bir şekilde buz pistinde kayar gibi kaymamıza hatta düşmemize neden olmaktadır. Bu durumu önleyebilmek için mümkün olduğunca ayakkabının yere tutunmasını sağlayacak tedbirler almamız gerekir. Pürüzlü veya zemine yapışabilen yumuşak tabanlı ayakkabılar kayma riskini en aza indirecektir. Giydiğimiz ayakkabı tabanının ağırlığımız ile oluşan zemine uyguladığı kuvveti yere tutunmak için kullanılabilmesi için pürüzlü veya yumuşak olması gerekir. Aksi taktirde ağırlığımızla zemine uygulanan kuvvet ayakkabı tabanına büyük bir kayma gücü oluşturacak ve adımımızı kayma noktasında attığımız veya kaldırdığımız esnada dengemizi koruyamayacak bir şekilde kaymamıza neden olacaktır. Ayakkabı tabanı yeterince pürüzsüz değilse, adımlarımızı kaymamak için uygun şekilde atmış olsak dahi kaymaktan kurtulmamız pek mümkün olamayacaktır. 

Kaymamak için ne yapılabilir?

Ayakkabının altının kaymaması için farklı tedbirler düşünülebilir. Bunlardan en işe yarayanları sizler için araştırdık...

Aldığınız ayakkabı kaygan zeminler için uygun değilse ve değiştirmek istemiyorsanız karlı ve buzlu zeminlerde giyebilmeniz için tabanına, görüntüyü bozmaman adına taban renginde kumaş yapıştırabilirsiniz. Yapıştıracağınız kumaşın dokusunun zemine yapışır tarzda olmasına dikkat etmelisiniz çünkü bazı kumaşlar sürtünmeyi artıracağı için daha kolay kaymanıza sebep olabilir. Bunun için kullanacağınız kumaşı önceden karlı veya buzlu zeminlere sürterek uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Pütürlü keten veya pamuk kumaşlar naylon iplerden imal edilmiş kumaşlara nazaran kayma riskini en aza indirecektir.

Dışarıya çıktığınızda her yer karla kaplanmış veya akşam üzeri işyerinizden ayrıldığınızda ısının düşmesi ile birlikte buzlanma başlamışsa ve tedbir alma imkanınız yoksa adımlarınızı kaymayı en aza indirecek şekilde atmanız gerekir. Ayakkabının tabanını zemine sürtmeden ileri geri hareketler yapmadan yukarıdan zemine basıp kaldırarak sürtünme oranını en aza indirmeniz gerekir. Eğer risk fazla ve düşme tehlikesini yaşamaktansa riski azaltma yolunu tercih ederseniz dışarı çıkmadan önce ayakkabınızın tabanını pürüzlü bir zemine sürterek ayakkabı tabanınızı pürüzleştirmeye çalışın.

Bulabilirseniz geçici bir çözüm olarak ayakkabınızın tabanına zemine kısmen de olsa tutunmayı artırmak amacıyla yapıştırıcı sürebilirsiniz. Yapıştırıcıyı ayakkabının zemine kuvvet uygulanan noktalarına sürmeniz yeterlidir. Solvent bazlı yapıştırıcıların kuruma süreleri daha uzun olduğu için ayakkabı tabanının karlı ve buzlu zeminlerde kaymasını engelleyecektir. Ancak ıslanma ile birlikte yapıştırıcının ayakkabı tabanından sıyrılma riski de bulunduğu için adımlarımızı buna göre atmamız, yapıştırıcının tabana yeterince tutunduğundan emin olmamız gerekir. Bu geçici bir çözümdür genellikle yapıştırıcı ıslak zeminden dolayı tam olarak kurumadan kullanılacak olursa bir süre sonra dökülecektir. Eğer taban yapıştırıcıyı yeterince çekmiş ve kurumuşsa zamanla sürtünme ile dökülecektir.

Ayakkabıların kaymaması için alınabilecek tedbirler arttırılabilir ancak bu tedbirler geçicidir. En iyi çözüm ıslak, pürüzsüz, karlı ve buzlu zeminlerde dahi kaymadan rahatça kullanılabilecek nitelikte kauçuk tabana sahip ayakkabı almaktır.

  • ayakkabı altı kayıyorsa
  • ayakkabının altının kaymaması için
  • topuklu ayakkabının altı kaymaması için
  • ayakkabı kayması nasıl önlenir

Yorum Yaz


Yorumlar

Petek Yılmaz
Kauçuk taban tercih etmek kaymayı engelleyici en güzen önlemdir. Ayakkabı kayması sizi gün içerisinde hem rahatsız eder hem de tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Alırken çok dikkat edilmeli.
Çağlar Önal
Ayakkabı satın alırken tabanının pürüzlü olmasına çok dikkat edilmelidir. Genel olarak kış aylarında karda kışta ayakkabıların kaydığı düşünülse de bu her an başınıza gelebilecek bir durumdur. Bu nedenle satın alırken buna çok dikkat edilmesi gerekiyor.
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!