x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Spor ayakkabı alırken neden 1 numara büyük alınır?

13798 defa okundu
20 Aralık 2016 - 21:00:02
Spor ayakkabı alırken neden 1 numara büyük alınır?

Genellikle spor ayakkabıların 1 numara büyük alınması gerektiği söylenir peki neden gereklidir? Spor ayakkabılar spor aktiviteleri sırasında kullanılan ya da günlük yaşamda rahat oldukları için tercih edilen ayakkabılardır. Rahat olmasının bir nedeni ayağı kavraması ve iç tasarımının anatomik yapıyı destekleyici kıvrımda olmasıdır. Ayakların spor ayakkabıda rahat hareket etmesi ve nefes alması gerekir. Ayak ölçünüz, ayak taban şekliniz ve spor aktivitenizin türü seçimizde etkendir. Ayak parmaklarınızla ayakucu arasında 1 cm boşluk kalması gerektiğinden 1 numara büyük olmalı görüşü ortaya çıkmıştır. Bu görüşe sadece numara olarak bakmak yerine ölçünüzü ile de karar verebilirsiniz. Yapacağınız ufak testler sizi sağlıklı seçim yapmaya yönlendirir ve iyi bir ayakkabı almanıza yardımcı olur.

Ayak şekline ve ölçüsüne göre ayakkabı almak

Ayağınızın şekli ve ölçüsü ayakkabı almadan önceki en önemli kriterlerdir. Sadece numaranızı bilmek yeterli olmayabilir. Kalıplar marka ve tasarımlara göre farklılık göstereceğinden her ayakkabıda aynı numara aynı sonucu vermez. Bu nedenle spor ayakkabı daha rahat olmalıdır ve 1 numara büyük alınmalıdır denir. Evinizde kolayca yapacağınız ayak testi şu şekilde; serdiğiniz kağıt peçete üzerine ıslak ayaklarınızla eşit ağırlık verecek bir duruşla basarsanız ayak şekliniz kağıt havlu üzerinde çıkacaktır. Sonrasında çıkan görüntüye dikkat ederek düztaban, normal taban ya da çukur taban olduğunuza bakabilirsiniz. Ayak tabanınız tam izi ile çıkmışsa düz taban, hafif bir kıvrım var ise normal taban, taban ve parmak ucu ortası çok ince çıkıyorsa çukur taban diyebiliriz. Ayak uzunluğunuz da eşit ölçülerde bastığınız kağıt üzerindeki en uzun parmak yerine çizgi çekerek ve taban bitimi arkasından da çizgi çektikten sonra arada kalan yerdeki mesafedir.

Bu ölçümlerde sonra ayakkabıların ne şekilde aşınacağı ve detaylara bakılacağı hakkında daha net bilgi sahibi olursunuz. Ayakkabılarınızı alırken ikisini de denemeli ve günün yorgun bir saatini seçmelisiniz. Spor yaparken, ya da yürüyüş sonrası ayaklarınız taşıdığı yük ağırlığı dolayısıyla şişecek ve genişleyecektir. Bu detay ile spor sonrası da ayaklarınızın ayakkabıda sıkışmaması için iyi test etmek gerekir. Yürüyüş, koşu, futbol ya da atletizm gibi dallara uygun olarak yapacağınız seçim modelleri hem uzun süreli kullanım hem de amaca uygunluk sağlayacaktır. Taban sertliği ve iç taban yumuşaklığı darbeleri emecek biçimde tasarlanmış olmalıdır. Yoksa kas ağrıları ve vücut yorgunluğu kaçınılmaz olur. Malzeme kalitesi ve ürün konforu sizin de sağlığınızı konforunuzu etkileyeceğinden ucuz ve sağlıksız çeşitlerden kaçınmanız önerilir. Kramponlarla koşuya çıkamayacağınız gibi yürüyüş ayakkabısı ile de futbol oynamamak gerektiği örneğinde ifade edildiği gibi seçimleriniz üzerinde iyi düşünmeli ve doğru karar vermelisiniz.

Ayakkabılarınızı mantar, tahriş ve benzeri sorunlara karşı temiz tutmalı hava geçirgenliği olması üzerinde durmalı ve mutlaka spor çorapları ile kullanmalısınız. Sık sık çoraplarınızı değiştirmeli hatta ayakkabılarınızı mümkünse aralıklı zamanlara kullanarak havalandırmalısınız. Spor ayakkabılar özellik olarak tabanı sert ve burnu 45 derece açıya uygun biçimde kıvrımlı olmalıdır. Bu da size spor faaliyetinde uygun duruş ve kıvrım imkanı tanır. Bağcıklarınızı da ayağınızı sıkmayacak şekilde bağlamalı, sıkı ya da bol bırakmamalısınız. Üzerinden geçmek için sıralamak isterseniz;

  • Doğru yerde uygun ayakkabı giyilmelidir.
  • Ayak ölçünüze ve ayak tipinize uygun ayakkabı seçilmelidir.
  • Ayak numaranızdan emin şekilde alın ve parmak arası 1 cm gibi boşluk bırakın.
  • Alırken kullanacağınız çoraplar ile deneyin.
  • Rahat ve kaliteli ayakkabılar tercih edin.
  • Ayağınıza ve zemin özelliklerine uygun olmasına özen gösterin.

Daha rahat hareket edebilmek için spor ayakkabı alırken 1 numara büyük alınması uzmanlar tarafından önemle tavsiye edilmektedir.

  • spor ayakkabı numara seçimi
  • en rahat spor ayakkabı nasıl olmalı
  • 1 numara büyük ayakkabı giymek
  • spor ayakkabı alırken 1 numara büyük

Yorum Yaz


Yorumlar

Ayşegül Palacı
Yürüyüş ayakkabısı alırken nelere dikkat edilmeli mesela. Aldığım ayakkabılar mağazada gayet rahat geliyor ama kullanmaya başlayıp da bir müddet yürüdükten sonra bir yerde bir eksik olduğunu, benim ayak basma şeklime pek uygun olmadığını farkediyorum. Hemen her ayakkabıda farklı sorunlar yaşanıyor. Sorunu ayakkabıyı alırken fark edemiyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yazabilirseniz tavsiyelerinizi bekliyorum.
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!