x
Ücretsiz Kargo 75 ve üzeri kargo bizden
İade ve Değişim 14 gün içinde iade imkanı
Güvenli Alışveriş SSL Sertifikası ile güvendesiniz

Blog

Ayakkabı insan hayatının en temel ihtiyaçlarından birisi olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen günümüzde kişinin kendini ifade ettiği karakteristik bir aksesuar haline gelmiştir. Binlerce farklı model ve tarzda üretilen ayakkabılar topuklu, topuksuz, spor, günlük, çizme, bot gibi temel kategoriler altında toplanmaktadır.

Ayakkabı garanti süresi ne kadar?

7012 defa okundu
26 Aralık 2016 - 19:50:47
Ayakkabı garanti süresi ne kadar?

Geçmişten günümüze giderek gelişen ve çeşitlenen ayakkabı modelleri, ayakları korumak için tasarlanmış önemli giyim ürünlerindendir. Günümüzde, değişen mevsim şartlarına ya da ilgi ve beğenilere uygun pek çok çeşit ayakkabı bulmak mümkündür. İlgi ve beğeniye yönelik olarak kıyafete, tarza, hobiye ya da zevke uygun onlarca ayakkabı modelinin olması, ayakkabıların ne kadar çok tercih edildiğini gözler önüne sermektedir. Ayakkabıların koruyucu özellikleri, bu ürünleri özellikle önemli ve vazgeçilemez kılmaktadır. Kış mevsiminin karlı, yağmurlu hatta çamurlu ikliminde ya da yaz mevsiminin aşırı sıcak ve terleten hava koşullarında ayakkabılar, ayakları iklimsel etmenlerden korumaktadır. Tüm vücudun ağırlığını taşıyan ve zeminle temas halinde olan ayakların güvenli olması, tüm vücudun da güvenli ve sağlıklı olması anlamına gelmektedir.

Garanti şartları

Fakat ayakkabılar zaman ve kullanıma bağlı olarak eskir, yıpranır ya da kullanılmaz duruma gelebilir. Günlük koşuşturmaların tüm yükünü göğüsledikleri düşünülecek olunursa, bu durum tamamen normaldir. Bir diğer önemli durum da ayakkabının üretim hatası dolayısıyla işlevini yerine getirememesidir. Ayakkabı alındığında, tüm diğer ürünlerde olduğu gibi, tüketici ile ürün sahibi işletme arasında, ürüne yönelik garanti sözleşmesi yapılmaktadır. Ayakkabılar ile ilgili olası sorunlarda tüketici, bu garanti sözleşmesi hükümleri üzerinden üretici / ithalatçı firma ile temasa geçerek hak iddiasında bulunabilir. Alınan ayakkabının garanti edilen sürenin bitiminden önce kullanılamaz duruma gelmesi yahut ithalatçı / üretici firma kaynaklı hataların meydana gelmesi durumunda, ürüne yönelik garanti kapsamındaki hakların tüketici tarafından biliniyor olması önemlidir.

Temel olarak ayakkabıların garanti sözleşmesi kapsamındaki hakları ithalatçı / üretici firmaya göre değişkenlik göstermektedir. Bir ayakkabı satın alındığında, satın alınan firmanın ürüne yönelik sunduğu hizmetler, alıcı tarafından kabul edilmiş sayılır. En basit örnekle, bir markanın tüketici hatası olarak kabul ettiği durumu bir başka marka kabul etmeyebilir. Bu gibi durumlarla ilgili mağduriyet yaşamamak için, markaların garanti koşullarını ayakkabıyı almadan önce incelemek ve okumak faydalı olacaktır. “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” tüketicinin olası mağduriyetini önlemek adına bir takım yasal yükümlülükler getirmiştir. Buna göre garanti süresi, ürünün alındığı tarihten itibaren başlar ve 2 yıldır. Garanti kapsamı içerisindeyken firmanın kapanması durumunda, ayakkabının onarımından üretici firma sorumludur. Satın alınan ayakkabının üretici kaynaklı bir hatasının olması durumunda (ayıplı mal) da yine yükümlülük üretici firmaya aittir. Bunun süresi, ürünün teslim alınması tarihinden itibaren 2 senedir. Garanti süresi içerisinde, ayakkabının onarımı ya da yenisi ile değişimi, talebin satıcıya iletilmesinden itibaren en az 30 iş gününü kapsamaktadır. İnternetten yapılacak ayakkabı alışverişleri için, ürünün alınacağı ticari sitenin sözleşme şart ve yükümlülükleri incelenmelidir.

Ayakkabıların garanti kapsamı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler

  • Garanti süresince ayakkabıya yönelik bakım, onarım yahut değişim imkanlarından yararlanabilmek için faturanın ibraz edilmesi gerekmektedir. Satıcının, faturası olmayan bir ürün üzerinden işlem yapmama hakkı bulunmaktadır.
  • Üretici firmalar, garanti süresi içerisindeki her ürünün bakım ve onarımını karşılamamaktadır. Hangi durumların garanti kapsamında sayılacağı satıcıya / üreticiye / ithalatçıya göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle ayakkabı almadan önce, alacağınız yerin garanti koşullarından haberdar olunması önemlidir.
  • Alınan ayakkabının özel bir kullanım amacı varsa, ayakkabı o amaca hizmet eder şekilde kullanılmalıdır. Tenis ayakkabısı kategorisindeki ayakkabı, tenis oynamak için kullanılmalıdır, gibi.
  • Ayakkabı alınırken ürünün ayağa tam olduğundan emin olunmalıdır. Ayağa oturmayan, büyük – küçük gelen ayakkabılar açılma, yırtılma, genişleme yapabilmekte ve bu durum garanti kapsamından sayılmayabilmektedir. 
  • Ayakkabılar kesinlikle çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır. Çamaşır makinesinde yıkanan bir ayakkabının deforme olmama ihtimali olmadığı gibi, bu durumun sebep olduğu hasarı garanti karşılamamaktadır.

Her ticari üründe olduğu gibi garanti kapsamında değerlendirilerek ayakkabılar orjinal ambalajı bozulmamış (yırtılmamış, üzerine bant yapıştırılmamış, deforme olmamış) yeniden satılabilir halde ve faturasıyla birlikte olmalıdır.

  • aldığım ayakkabıyı iade edebilir miyim
  • tüketici hakları ayakkabı garanti süresi
  • ayakkabı değişim
  • ayakkabı garanti süresi
  • ayakkabı garanti süresi ne kadardır
  • ayakkabı iade koşulları
  • ayakkabı iade
  • ayakkabı garanti şartları

Yorum Yaz


Yorumlar

Gamze Çelikbaş
Garanti süresi ya da garanti şartları ile şimdiye kadar neredeyse hiç ilgilenmedim. Eğer ayakkabının kendinden kaynaklanan bir sorun varsa zaten satışı yapan yer hemen sorun çıkarmadan kabul ediyor ürünü hatta geri gönderiyor oradan gelecek sonuca göre ya tamirini yapıyor ya da yenisini veriyor. Bu yüzden hiç tereddütüm olmadı bu konuda. Bazı tüketiciler de hakikaten bu konuları abartıyor giyip giyip eski ayakkabıyı getirip sorunlu diyor. Garip geliyor bu insanlar bana.
KATEGORİLER
POPÜLER YAZILAR
YENİ YAZILAR
Kampanyalardan habersiz kalma!