Geçmişten günümüze giderek gelişen ve çeşitlenen ayakkabı modelleri, ayakları korumak için tasarlanmış önemli giyim ürünlerindendir. Günümüzde, değişen mevsim şartlarına ya da ilgi ve beğenilere uygun pek çok çeşit ayakkabı bulmak mümkündür. İlgi ve beğeniye yönelik olarak kıyafete, tarza, hobiye ya da zevke uygun onlarca ayakkabı modelinin olması, ayakkabıların ne kadar çok tercih edildiğini gözler önüne sermektedir. Ayakkabıların koruyucu özellikleri, bu ürünleri özellikle önemli ve vazgeçilemez kılmaktadır. Kış mevsiminin karlı, yağmurlu hatta çamurlu ikliminde ya da yaz mevsiminin aşırı sıcak ve terleten hava koşullarında ayakkabılar, ayakları iklimsel etmenlerden korumaktadır. Tüm vücudun ağırlığını taşıyan ve zeminle temas halinde olan ayakların güvenli olması, tüm vücudun da güvenli ve sağlıklı olması anlamına gelmektedir.
Fakat ayakkabılar zaman ve kullanıma bağlı olarak eskir, yıpranır ya da kullanılmaz duruma gelebilir. Günlük koşuşturmaların tüm yükünü göğüsledikleri düşünülecek olunursa, bu durum tamamen normaldir. Bir diğer önemli durum da ayakkabının üretim hatası dolayısıyla işlevini yerine getirememesidir. Ayakkabı alındığında, tüm diğer ürünlerde olduğu gibi, tüketici ile ürün sahibi işletme arasında, ürüne yönelik garanti sözleşmesi yapılmaktadır. Ayakkabılar ile ilgili olası sorunlarda tüketici, bu garanti sözleşmesi hükümleri üzerinden üretici / ithalatçı firma ile temasa geçerek hak iddiasında bulunabilir. Alınan ayakkabının garanti edilen sürenin bitiminden önce kullanılamaz duruma gelmesi yahut ithalatçı / üretici firma kaynaklı hataların meydana gelmesi durumunda, ürüne yönelik garanti kapsamındaki hakların tüketici tarafından biliniyor olması önemlidir.
Temel olarak ayakkabıların garanti sözleşmesi kapsamındaki hakları ithalatçı / üretici firmaya göre değişkenlik göstermektedir. Bir ayakkabı satın alındığında, satın alınan firmanın ürüne yönelik sunduğu hizmetler, alıcı tarafından kabul edilmiş sayılır. En basit örnekle, bir markanın tüketici hatası olarak kabul ettiği durumu bir başka marka kabul etmeyebilir. Bu gibi durumlarla ilgili mağduriyet yaşamamak için, markaların garanti koşullarını ayakkabıyı almadan önce incelemek ve okumak faydalı olacaktır. “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” tüketicinin olası mağduriyetini önlemek adına bir takım yasal yükümlülükler getirmiştir. Buna göre garanti süresi, ürünün alındığı tarihten itibaren başlar ve 2 yıldır. Garanti kapsamı içerisindeyken firmanın kapanması durumunda, ayakkabının onarımından üretici firma sorumludur. Satın alınan ayakkabının üretici kaynaklı bir hatasının olması durumunda (ayıplı mal) da yine yükümlülük üretici firmaya aittir. Bunun süresi, ürünün teslim alınması tarihinden itibaren 2 senedir. Garanti süresi içerisinde, ayakkabının onarımı ya da yenisi ile değişimi, talebin satıcıya iletilmesinden itibaren en az 30 iş gününü kapsamaktadır. İnternetten yapılacak ayakkabı alışverişleri için, ürünün alınacağı ticari sitenin sözleşme şart ve yükümlülükleri incelenmelidir.
Her ticari üründe olduğu gibi garanti kapsamında değerlendirilerek ayakkabılar orjinal ambalajı bozulmamış (yırtılmamış, üzerine bant yapıştırılmamış, deforme olmamış) yeniden satılabilir halde ve faturasıyla birlikte olmalıdır.