Ayak terlemesi sorunlarının önüne geçilmesi için ayak terlemesinin nedenlerinin bilinmesi gerekmektedir. Ayak derisinde yer alan yaklaşık olarak 250 bin ter bezi vücudun diğer bölgeleri ile karşılaştırıldığında oldukça fazladır. Bu bölgede oluşan ter tamamen doğaldır ve asıl amacı cildin nemlendirilmesinin sağlanmasıdır. Esneyen ciltte ısınma oluşur ve ayaklar istenen ısıya ulaşır. Çoğumuz ayaklarda oluşan kötü kokunun terleme sebebiyle oluştuğunu zanneder oysa gerçek bundan biraz daha farklıdır. Kokunun temel kaynağı ısı ve nem sebebiyle üremeye başlayan bakterilerdir. Ter moleküllerine saldıran bakteriler sistemin düzenli olarak çalışmasını bozarak kokunun ortaya çıkmasına neden olurlar.
Aşırı terlemenin önüne geçebilecek en önemli yardımcı pamuk çorap kullanma alışkanlığı olacaktır. Ayakların ayakkabı içinde dahi hava almasını sağlayan kaliteli ürünler ile koku sorunu ortadan tamamen kalkacaktır. Bakteri ve mantar üretiminin azalmasını sağlayan ve hava aldıran ürünler kullanarak siz de kendi üstünüze düşen görevi yerine getirebilirsiniz. Mantar oluşumunu engellemek için yapılması gerekenler arasında anti bakteriyel deodorant kullanımı da fayda sağlayabilir.
Ayak kokusu insanları psikolojik açıdan zorlayan bir durumdur. Hemen herkeste oluşabilecek olan bu sorun, terleme ile doğrudan alakalı olmasa da terleme ile oluşan bakterilerden kaynaklanan bir sorundur. Ayak tabanının karanlık ve nemli bir ortam oluşturması bakteri üretiminin de hızlı bir şekilde oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Ayakların her gün düzenli olarak yıkanması ve yıkama işleminin ardından parmak araları da dâhil olmak üzere kurulanması gerekmektedir. Evde hazırlanacak sirkeli bir su yardımıyla ayak tabanlarının temizlenmesi alanda oluşan bakterilerin üretimini azaltacak ve düzenli uygulamalar ile de ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Ayak bakımının aksatılmadan yapılması ayak sağlığı açısından son derece önemlidir. Özellikle bütün günün yükünü taşıyan ayaklara özen gösterilmesi gerekmektedir. Ayak tabanında oluşan eski ve çatlak derilerin temizlenmesi gerekmektedir. Çünkü bu çatlaklar arasında yerleşen bakteriler ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Çatlak oluşumunun en fazla yaşandığı bölge ise topuklardır. Banyo esnasında topukların önce ponza taşı ile ölü hücrelerden arındırılması ve ardından da etkili bir temizlemenin uygulanması gerekmektedir. Banyo sonrasında kullanılacak ayak nemlendirme kremleri eşliğinde günlük bakım en ideal şekilde tamamlanmış olacaktır.
Topuklu ayakkabıda ayak terlemesi için ne yapılır?
Teri emen çoraplar bakteri oluşumunu engelleyecektir. Bu nedenle özellikle uygun ayakkabılar ile pamuk çorapların giyilmesi önerilmektedir. Ancak özellikle topuklu bayan ayakkabıları ya çıplak tene giyilmekte veya naylon çoraplar eşliğinde kullanılmaktadır. Bu aşamada risk almamak için yanınızda yedek çorap bulundurabilir ve günde en az 1 kere çorap değişikliği yapabilirsiniz. Ayakkabı seçiminde de kaliteli ürünlerden yana tercih kullanmalısınız. Hakiki deri ürünler ayağınızın hava almasını sağlayacak ve terleme etkilerinin daha az görülmesini sağlayacaktır. Ayak ölçünüz ve ayak tipiniz ile uyumlu, sizi sıkmayan bir model ayak sağlığı açısından en doğru tercihi yapmış olduğunuzu zaman içinde anlamanızı sağlayacaktır.
Eğer ayakkabının içinde koku oluşuyorsa o zaman bakterilerin ayakkabının iç kısım tabanına yerleştiğini anlayabilirsiniz. Bu durumda ayakkabınızı yıkamalı ve çok iyi kuruması için güneşe koymalısınız. Temizlenen ayakkabıları bakteri önleyici spreyler yardımıyla koruma altına almak ise uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım sağlamanıza yarayacaktır. Ayaklarınız sizin için önemliyse onlara gerekli özeni göstermek zorundasınız. Tüm gün ayakkabı içinde kalan ayaklarınızı gece yeterli şekilde havalandırabilir ve ertesi güne hazırlayabilirsiniz.