Varis bacaklardaki toplardamarların genişlemesi ve damar içerisindeki venöz kapakçıklarında oluşan gevşemeden dolayı yukarı doğru olması gereken kan akışının kaçak yaparak geri dönmesi ve orada göllenerek damarın genişlemesine neden olmasıdır. Zaman zaman ağrı yapar ve estetik olarak damarlar parmak parmak görünür ve mor renktedir ve ayak bileklerinde şişliklere neden olmaktadır. Özellikle hamilelikte ve ayakta çalışanlarda ve uzun süre ayakta duranlarda daha sık görülmektedir. Varis çorabı genişleyen damarlara baskı uygulayarak damarları toparlayan ve kan akışını kolaylaştıran uzun ve sıkı çoraplardır.
Varis çorabının tedavi edici etkisi yoktur ancak ağrıları ve şişlikleri azaltıcı etki yapar. Varis kesinlikle damar cerrahları tarafından ameliyatlı ya da ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir. Varisin tedavisi biraz zaman alır ve uzun sürer ameliyattan korkup çekinenler ya da ameliyat olmasında sakınca olan hamileler gibi kimselerin sıkıntılarını azaltmak amacıyla varis çorapları kullanılmaktadır.
Varis kişiyi hem estetik görünüm olarak rahatsız etmektedir, hem de ağrılı ve sıkıntı verici üzücü durum yaratmaktadır. Damarları toparlayarak kan akışını rahatlatır ve kapakçıkların doğru çalışmasını sağlar. Kesin tedavi için kalp damar cerrahının tedavi türüne karar vermesi hastayı doğru şekilde inceleyerek karar vermelidir. Ameliyatlı ya da ameliyatsız yöntemler tercih edilebilir. Işın ya da ilaçlı damar iç, müdahalede bir tür tedavi yöntemidir.
Her geçen gün varis çoraplarının modeli, yapısı kullanılan malzemelerde değişkenlik göstermektedir. Ama esas olan normalden sıkı olması ve yapı itibariyle damarları sıkarak toparlamasıdır. Variste kan akışı damar içi kapakçıklarla yukarı kalbe doğru kirli kanın gitmesi gerekirken venöz bozuklukta kapakçıklar kirli kanı aşağı doğru kaçırarak kılcal ve ana damarlarda genişleyip balonlaşmaya neden olmaktadır. Uzun süre damarda kalan kirli kan koyulaşıp zaman zaman damarı tıkayabilmektedir. Varis çorapları bu damarları toparlayıp stabilleştirip kirli kanın yukarı akışını kolaylaştırmaktadır. Ağrıyı azaltıp damarların normal görünümüne kavuşmasını sağlamaktadır. Varis çorabı krem jel sülük tedavisi gibi varis için kesin çözüm değil ama yardımcı tedavi ajanı konumundadır.